Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPU

Östersunds pensionärsuniversitet, ÖPU:s medlemsmöte i oktober lockade ett 40-tal åhörare. Ordförande Inger Jonasson hälsade de närvarande välkomna och vände sig speciellt till dagens föredragshållare Toivo Comén från Offerdal. Vi fick ta del av en intressant beskrivning av hans födelsebygd under rubriken Ingermanland – ett folk på flykt.

Ingermanland ligger längst in i Finska viken och blev efter freden i Stolbova 1617 en svensk provins – sannolikt det minsta landskap Sverige rått över. 1721 blev Ingermanland ryskt igen och har sedan dess tillhört Ryssland.

Ingermanland har varit hårt drabbat av krig under olika perioder. Toivo gav en bakgrundsbeskrivning av landet men också skakande berättelser om hur hans egen familj och släkt drabbats av oroligheterna. I Ingermanland mötte den ryska kollektiviseringen ett visst motstånd och för detta straffades invånarna med deportation och/eller avrättning. 1937 var ett speciellt mörkt år – 40000 människor avrättades varav 13 000 hade finska namn. Vi fick följa flera livsöden från Toivos egen släkt och det var mycket gripande berättelser.

1941 blev Ingermanland åter en krigszon då tyskarna anföll. Så småningom flydde familjen Kolomainen, som var familjens finska namn, till Estland, Där vistades man i läger under ett år för att sedan återbördas till Finland. Efter freden mellan Finland och Ryssland blev det återigen osäkert för ingermanländare bosatta i Finland och familjen flydde till Sverige i en lite fiskekutter och hamnade på Holmön utanför Umeå. Många ingermanländare hade flytt till Sverige och Borås blev så småningom deras huvudstad.

Toivo avtackades med en varm applåd för att han på ett så personligt och intressant sätt delat med sig av sina upplevelser. Därefter vidtog trevlig samvaro och som vanligt kaffe och gott bröd.

Inger Jonasson