Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPU

Östersunds pensionärsuniversitet startade höstens verksamhet med en rundvandring på Norra begravningsplatsen under Gunilla Nilsson Edlers sakkunniga ledning.

Den invigdes 1810. År 1842 började begravningsplatsen i anslutning till Gamla kyrkan att användas. Ett av skälen var att marken på Norra begravningsplatsen var så vattensjuk att där liken få, i egentligaste bemärkelse simma. 1869 togs dock Norra begravningsplatsen åter i bruk.

Vi fick stifta bekantskap med många kända personer som levt i Östersund och varit viktiga för Östersunds och Jämtlands utveckling. Hur man lyckats i livet speglas i gravvårdarnas och gravarnas storlek och utformning. Det finns bautastenar som reser sig högt över andra stenar. Det finns också två privata gravkor på begravningsplatsen. Nedanför Köpmangatan ligger den Fjellmanska familjens hvilorum och på övre sidan det Ljungdahlska gravkoret

Rundvandringen, som genomfördes i vackert väder, var mycket intressant och Gunilla Nilsson Edler avtackades med en varm applåd.

ÖPU har också haft det första medlemsmötet med ett femtiotal besökare i församlingshemmet. Ordförande Inger Jonasson hälsade välkommen och gav en kort sammanfattning över vad medlemmarna har att förvänta sig under hösten vad gäller föreläsningar och studiecirklar.

Dagens föreläsare Gunilla Johansson hälsades särskilt välkommen. Gunilla berättade om sin far under rubriken Industrimannen med mera Sven O Persson och hans livsverk. Vi fick lära känna Sven O Persson som barn, pappa och industriman. Han föddes 1900 som son till Per-Olof och Margareta Persson och växte upp i centrala Östersund. Han fick tidigt ta del av det sjudande livet kring nuvarande Gustav III:s torg. Landsortsbor kom in till staden för att idka handel och många inkvarterade sig hos privatpersoner som till exempel Sven O Perssons föräldrar. Sin första affär gjorde han som elvaåring då han köpte renkött som han sedan försökte sälja. Affären blev inte så lysande.

Efter avlagd realexamen ägnade sig Sven O Persson åt affärer och började sin karriär som hästhandlare. Det var under en sådan affärsresa till Boden som han träffade sin blivande hustru Rut. Så småningom kom bilaffärerna in i bilden och han övertog, tillsammans med sin bror Gustaf, Volvos agentur i Östersund. Därefter övertog de också agenturen i Sundsvall.

1940-talet var en expansiv tid i hans verksamhet med skogs- bil- och hästaffärer. Sven Persson var också en centralfigur inom travsporten i Jämtland.

Gunilla gav oss ett varmt och fint porträtt av sin pappa och framställningen, kryddad med historier och anekdoter, lämnade nog ingen av åhörarna oberörd. Som komplement till den muntliga framställningen visade hon ett antal foton, som speglade faderns liv. Sven O Persson dog 1990.

Gunilla avtackades med en varm applåd och många uttryckte sin uppskattning över hennes framförande. Därefter vidtog fika, med som vanligt gott bröd, och social samvaro.

Inger Jonasson