Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPU

ÖPU, Östersunds pensionärsuniversitet, har haft årsmöte med sedvanliga årsmötesförhandlingar samt direkt efter årsmötet ett konstituerande styrelsemöte.

Annons

Ett fyrtiotal medlemmar hade hörsammat kallelsen till årsmötet. Inger Jonasson valdes till ordförande för mötet och efter genomgång av verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse beviljades styrelsen ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.

Efter förrättat val har ÖPU:s styrelse följande sammansättning: Inger Jonasson ordförande, Harry Byberg vice ordförande, Wido Lith kassör, Göran Lundin sekreterare, Gunnar Hagelin ledamot. Suppleanter är Per Englund, Greta Adolfsson och Uno Essvall.

Ordförande avtackade de avgående styrelsemedlemmarna Arne Svensson, Gertrud Brandt och Peter Frändén för det arbete de lagt ner för föreningen.

Efter årsmötet berättade Tore Jansson om sin bisyssla – biodling – under rubriken Lyckan står den djärve bi. Åhörarna fick ta del av en fascinerande samhällsbildning – bisamhället med drottning, arbetsbin och drönare. De sistnämnda finns bara på sommaren. De slängs ut på hösten. Bisamhället tycks vara ett riktigt matriarkat med drottningen som suverän ledare. Hon parar sig endast gång och då med en drönare, som sedan dör. När en ny drottning är på gång sticks antingen den gamla drottningen ihjäl eller så flyger hon i väg med en svärm bin.

En viktig uppgift för bina är insamling av pollen. De har också andra fastställda arbetsuppgifter. De får börja med att städa, sedan mata larver och bygga med det vax som svettas fram på undersidan. Vaktbina får även tjänstgöra som fläktbin för att få ut vatten ur kupan. Allt flygande och fläktande gör att vingarna är utslitna efter 5-15 dagar.

Tore Jansson visade också sin klädsel när han arbetar med bina liksom hur han tar tillvara honungen. Föreläsningen var mycket intressant och åhörarna fick också tillfälle att ställa frågor.

Föreläsaren avtackades med en varm applåd.

Månadsmötet avslutades som vanligt med trevlig samvaro kring kaffebordet där det serverades gott kaffe och hembakat bröd.

Inger Jonasson