Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Optimismen bland länsföretagen högre än i övriga landet

Det finns en tydlig optimism bland företagare i Jämtland visar en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort. Flera företag uppger att de ska nyanställa och ungdomar står högt på önskelistan.

Halveringen av arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år är en betydande anledning. Tre av fyra företag uppger att den har stor, mycket stor eller avgörande betydelse för att anställa någon under 26 år. Ju mindre företaget är desto större betydelse har det.

Om ett lärlingssystem infördes och arbetsgivaravgifterna fortsätter att ligga på samma nivå tror företagen att de skulle anställa unga i större uträckning.

Optimismen bland läns företagen är i de flesta fall högre än i övriga landet och 45 procent tror på ökade volymer inom det närmsta halvåret. Vart fjärde företag räknar med nyanställningar. Och tjänsteföretagen ligger främst med att börja söka efter lämplig personal att rekrytera igen efter den djupa lågkonjunkturen.

Men det röd-gröna förslaget om att höja kilometerskatten med 14 kronor per mil möts inte med optimism. 84 procent av företagen upplever det som något negativt eller mycket negativt.