Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Optimism om ny nationalpark

Naturvårdsverket tar nu över den förstudie som gjorts för bildande av ny nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags.

Annons

Länsstyrelsen har avslutat uppdraget med förstudien. I anslutning till den har ett flertal möten hållits under hösten, där invånare och föreningar ombetts att tycka till.

– Vi lämnar över ärendet till Naturvårdsverket och sammantaget finns en positiv vilja för att inleda en nationalparksprocess, säger Kristina Jonsson, sakkunnig inom länsstyrelsens fjällförvaltning.

– Remissinstanser som yttrat sig vill ha en fortsatt process i frågan och det kommer vi att föreslå Naturvårdsveket.

Frågor om lokalt inflytande på förvaltningen av nationalparken har inte tagits upp i förstudien och många andra frågor är obesvarade i det här skedet.

– Allt som handlar om hur förvaltningen ska se ut, vad som kommer att hända med jakt, fiske och skoteråkning är exempel på frågor som ska lösas i den kommande processen med Naturvårdsverket, säger Kristina Jonsson.

– Nationalparken bygger på att man får ortsborna med sig men det är också en demokratiprocess och det finns alltid folk som inte kommer att vilja ställa upp.

I förstudien har områdena kartlagts och vad det är för aktiviteter samt konflikter.

Kristina Jonsson har deltagit på länsstyrelsens möten ute i länet, där invånare och föreningar berörs om nationalparken bildas.

Vad har det framkommit för invändningar och tveksamheter?

– På de flesta orter oroas närboende för om man får försämrade förutsättningar att nyttja fjället. Kommer det att bli restriktioner så man tappar jakt och fiske och får skotern köras i en nationalpark? Det är några av frågeställningarna, säger Kristina Jonsson.

Hon bedömer att tre till fem är kort tid för en kommande process, när de här och många andra frågor ska upp på bordet. Men också en realistisk tidsram för planeringen framöver.