Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionsrådet föreslogs leda Åres nya kommunstyrelse

Förstärkta av Västjämtlands Väl fortsätter alliansen att styra i Åre. Men kommunstyrelsen borde ledas av största partiet, Socialdemokraterna. Det ovanliga förslaget orsakade en del höjda ögonbryn i kommunfullmäktige i går.

Den nya mandatperioden har börjat och i går träffades Åres nya kommunfullmäktige för första gången, med det nya partiet Västjämtlands Väl bänkade på sina fem stolar.

På dagordningen stod mest valärenden, det skulle väljas valnämnd, fullmäktigeordförande, kommunstyrelse och presidium. Allt följde gamla invanda steg, tills man skulle välja kommunstyrelsens presidium. Valnämndens förslag var väntat: Eva Hellstrand (C) som ordförande, Lars Mämpel (M) förste vice ordförande, och Anna-Caren Sätherberg (S) andra vice.

Men då begärde Anne-Marie Johansson (S) ordet. Hon framhöll att Socialdemokraterna faktiskt fortfarande är största parti i Åre kommun och lade ett yrkande:

– Vi är dubbelt så stora som något av de större partierna. Tyvärr har vi inte lyckats samla en majoritet men vi har ett ansvar mot våra väljare. Vi vill att Anna-Caren Sätherberg blir ordförande i kommunstyrelsen, sade Johansson.

Det var en helt ny situation och det blev alldeles tyst innan nyvalde ordförande Bernt Söderman (C) fann sig och ställde förslagen mot varandra. Votering begärdes, vilket ledde till sluten omröstning och kort ajournering.

Hellstrand vann omröstningen med siffrorna 23-17. Men det var ytterligare en påminnelse om att valresultatet i Åre denna gång kan tolkas på många olika sätt.

Partifördelningen i kommunstyrelsen blir: C två ledamöter, M två, VV två, FP en, S fyra, KD en och Mp en ledamot.

Ett förslag från valnämnden var att arvoderingsreglerna bör ses över nu när kommunen får tre kommunalråd. Det ska inte kosta mer än tidigare eftersom råden delar på de 140 procent man redan tidigare haft. Eva Hellstrand går ner från 100 till 60 procents tjänst och de båda övriga råden, Maria Kjellström och Lars Mämpel får 40 procent var.