Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionens oklara energipolitik

I dag växer den förnybara energin fram. Sverige har ett växande överskott av el och allt fler inser vikten av att effektivisera energianvändningen.

 Att Sverige i dag får allt mer förnybar energi sker inte av en slump. Det sker för att regeringen och Centerpartiet har en stark och fungerande politik som ger resultat i verkligheten. För klimatet och för nya, gröna jobb i Sverige.

Under denna mandatperiod har vi satsat 370 miljoner på biogas, 220 miljoner på solceller och 875 miljoner på andra generationens drivmedel. Miljöbudgeten har ökat från 15 till 20 miljarder. Bioenergin har passerat oljan som största energikälla i Sverige.  Vi har gått från 23 000 miljöbilar till 300 000 miljöbilar tack vare miljöbilspremien.  

Miljötekniken satsar vi 1 500 miljoner på. Miljöteknikexporten har ökat mer än övrig industri.

Etanolförsäljningen är åtta gånger större än för fyra år sedan. Vi har tre gånger mer biogas att tanka och dubbelt så många tankstationer. Vi har en 50-procentig ökning av vindkraftseffekten 2009. Siffror talar sitt tydliga språk. Centerpartiet och Alliansen gör skillnad i svensk energipolitik. De gröna, förnybara energikällorna har aldrig växt så mycket som de senaste åren. Politik gör skillnad.

Med Centerpartiet i regeringen kommer den förnybara elproduktionen fortsätta att växa, med kostnadseffektiva politiska styrmedel, och leda till tryggare elförsörjning, lägre elpriser, mindre klimatpåverkan och fler gröna jobb i Sverige. Om oppositionen mot förmodan skulle få styra energipolitiken så väntar fullständig osäkerhet om de långsiktiga villkoren. Vem vågar investera i framtidens förnybara energi om politiken byter kurs med några veckors mellanrum? Vad innebär det för basindustrins behov av trygg elförsörjning och jobben på landsbygden?

Många ifrågasätter att vi har gått med på att slopa förbudet mot ny kärnkraft. Vi kan förstå det. Samtidigt har Centerpartiet sett till att det har införts starka begränsningar: Nya reaktorer får endast byggas som direkt ersättning för avstängda gamla – det betyder att det maximalt får finnas 10 reaktorer och bara i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark.

Inga statliga subventioner får ges, vare sig direkta eller indirekta. Dessutom har kärnkraftsföretagen nu tack vare Centerpartiet också fått ett obegränsat skadeståndsansvar vilket ytterligare ökar kostanden för att bygga och driva.

Vi kommer att fortsätta ta vårt ansvar för miljön, klimatet och för hela Sveriges konkurrenskraft och välstånd.

De satsningar och den utveckling som skett på det gröna området denna mandatperiod kommer vi att fortsätta driva och genomföra. Vi är Alliansens gröna röst. Vi kommer att fortsätta jobba för en trygg och grön energiförsörjning.

Annie Johansson (C)

Hanna Wagenius (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel