Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen växlar upp – vill återinföra fri entré på museer

Oppositionen växlar upp tempot inför valrörelsen.

I går presenterades en ny kulturpolitisk grupp med Leif Pagrotsky i spetsen.

På agendan står bland annat återinförd fri entré till de statliga museerna.

Arbetsgruppen består, utöver Leif Pagrotsky (S), av Siv Holma (V) och Esabelle Dingizian (MP). Syftet är enligt gruppen att ”höja ambitionsnivån inom kulturpolitiken inför de kommande åren”. Exakt hur framgår inte i dagsläget, gruppen talar hellre om ledord som ”kvalitet” och ”tillgänglighet”.

– Vi menar att den nuvarande regeringens ambitionsnivå när det gäller kultur hittills har varit låg. Vi i oppositionen är redan i dag överens i många frågor, och nu vill vi utforma fler gemensamma förslag inom kulturområdet, säger Leif Pagrotsky.

Målet för gruppen är att kunna presentera i princip färdiga förslag samtidigt som nästa mandatperiod börjar.

– Vi ska stå redo att börja genomföra vår kulturpolitik från dag ett efter valet, säger Leif Pagrotsky.

Gruppen kan ännu inte presentera några konkreta förslag, men Pagrotsky menar att det ändå finns hjärtefrågor.

– Det är ingen hemlighet att vi vill återinföra fri entré på de statliga museerna. Det är därför en hygglig gissning att den frågan kommer att komma upp på agendan, säger Leif Pagrotsky.

En annan ambition blir att diskutera de nuvarande, enligt oppositionen för höga, avgifterna till de kommunala musikskolorna.

Siv Holma (V) ser gruppbildningen som ett steg på vägen mot ett bättre klimat för landets kulturarbetare.

– Regeringen har hittills velat göra kulturarbetare till företagare och entreprenörer. Vi vill stärka kulturens oberoende och egenvärde, säger Siv Holma (V).