Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen försvagar glesbygden

Anders Borg har som finansminister under den gångna mandatperioden genomfört en historisk sänkning av skatten på arbete. Enligt Sven-Olof Lodin professor i finansrätt, finns det ingen som på samma korta tid har gjort något liknande. Ändå tycks få ha noterat att omfattningen av förändringen.

I torsdagens DN intervjuades familjen Persson Fredin i Hallsberg, som fått cirka 35 000 kronor mer i plånboken på ett år. ”Oj, har vi fått så mycket pengar över- det visste jag inte om”, svarade Veronica Persson Fredin till DN:s reporter. Uttalandet är symptomatiskt för många svenskar. Gemene man bör nu lämpligen inse alternativet då S, V och MP aviserar kraftiga skattehöjningar om de skulle komma i regeringsställning.

På vilket sätt blir rättvisan större av att kraftigt höja skatten för vanliga löntagare? Har du som vanlig inkomsttagare råd att förlora cirka 1 750 kronor i månaden? Hur mycket kommer det att kosta svenska hushåll och företag när vart och ett av de tre oppositionspartierna ska få igenom sina favoritskattehöjningar. De Röd Grönas skatteintäkter skall nu i stället finansiera en återgång till den så kallade bidragslinjen. 70 procent av socialdemokraternas satsningar utöver regeringens går till bidrag. De satsar fem gånger mera på just bidrag än vad de gör på verksamheter inom välfärdens kärna

Jämtland kommer att känna av skattehöjningarna från de rödgröna på ett påtagligt sätt. Miljöpartiet vill höja bensinskatten med två kronor milen och de vill även införa en ny kilometerskatt. En höjning av kilometerskatten innebär en ökad kostnad i storleksordningen 300 000 kronor per år för en åkare med en liten långtransportbil. Vad blir följderna för de Jämtländska ägarna av skogsmaskiner när drivmedelspriserna ökar kraftigt?

Oppositionspartierna kommer att försvaga de näringar som är helt avgörande för landsbygdens möjligheter till försörjning och självklart hindras människors möjligheter till att bo kvar och verka i vår glesbygd.

Sverige är det land som klarat den ekonomiska krisen bäst i Europa och statsskuldskvoten har sjunkit från 46 procent år 2006 till 41,3 procent år 2010. Regeringen har således även kunnat amortera när andra nationer som Spanien och England har fördubblat sina statsskulder.

Finansminister Anders Borg beräknar att vi kommer tillbaka till överskott redan år 2012. Andra nationer tvingas nu skära i välfärd och andra viktiga samhällsfunktioner och Sverige kommer i stället att vara väl rustade för viktiga satsningar för ett bra och tryggt land att leva i.

Underskottet i statens finanser är begränsat. Tillväxten är på väg tillbaka och läget på arbetsmarknaden är mycket bättre än de flesta antagit.

Tack vare att den nuvarande regeringen har tagit ett stort ansvar och fattat rätt beslut under rådande finanskris så kan vi nu leva upp till begreppet ”Föregångslandet”.

Saila Quicklund (M)

Länsförbundsordförande och riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel