Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppnade hemlöst museum

Annons


I ett litet skjul mellan New Museum of Contemporary Art och ett härbärge för hemlösa i New York har konstnären Filip Noterdaeme skapat sitt eget museum: "Homeless Museum of Art" - det hemlösa konstmuseet. På en grön skylt står det med stora bokstäver: "Chefen är inne".

-Jag är inte emot museer. Men jag tycker att de har tagits över av bolagisering och kommersialisering, säger Noterdaeme till New York Times.

Det lilla antimuseet har Lucys psykologmottagning i seriestrippen "Snobben" som konkret förlaga. Utanför sitter Filip Noterdaeme på en barnstol, med ett lösskägg och en pipa i munnen som ska påminna om Magritte-citatet "Detta är inte en pipa". Hans besökare är allt från bankmän till hemlösa från härbärget. Alla får ta del av hans budskap om konstens syfte.

-Det här är en performance. Vi görs mer medvetna om vilka vi är och varför vi är där. Jag är den där konstiga figuren som öppnar människors ögon och medvetanden för de här separata verkligheterna, säger Filip Noterdaeme som hållit sitt lilla museum öppet i fem veckor.

Mer läsning

Annons