Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Öppna dörren och släpp in mig"

Sonja Mattsson i Lugnvik har väntat ett år på att få en passad arbetsplats på 25 procent.

– Men jag får inte mycket hjälp av Arbetsförmedlingen, säger hon.

Annons

Hon arbetade som tandsköterska år 2001 då en axel rasade och hon blev sjukskriven. Dessutom är hon överrörlig och har artros i ländryggen.

Av och till får hon ryggskott med svåra smärtor som följd.

I dag har hon sjukersättning, det som förr kallades för sjukpension, på 75 procent. Hon har arbetat med rehabiliteringsersättning på 25 procent i en butik i Östersund.

– Butiken såldes och jag blev utan jobb, säger hon.

Hon har sedan försökt att få ett nytt jobb, genom att lämna sin CV på andra arbetsplatser, utan resultat.

Hon har svårt att klara sig ekonomiskt på sina 75 procent och känner ett desperat behov av att få ett jobb. Men lätt är det inte.

Till sist pratade hon med sin läkare, de bestämde sig för att ansöka om 100 procent sjukersättning eftersom hon är så belastningskänslig.

Det blev avslag på ansökan. Försäkringskassan ansåg inte att hon blivit tillräckligt prövad mot arbetsmarknaden.

– De kallade till ett möte och frågade om jag var intresserad av att få ett jobb. Jag fick skriva på ett papper att jag skulle gå till Arbetsförmedlingen för att få hjälp.

Det var den 16 september förra året. Den 10 februari fick hon för första gången kontakt med handläggaren.

– Han frågade vad jag ville arbeta med och vilka intressen jag har. Sedan dess har tiden gått. Arbetsförmedlaren hade varit i kontakt med Samhall om ett jobb, men det stupade på att jag endast kunde arbeta 25 procent.

Hon berättar om sin dåliga ekonomi, hur hon är i desperat behov av ett jobb på 25 procent, hon har exempelvis haft tandvärk i 1,5 år, men har inte råd att gå till tandläkaren.

– Till sist gick jag till biblioteket och frågade om jag kunde få vara där med rehabiliteringsersättning. De ställde upp för mig, jag fick börja den 8 augusti. Problemet var att det är Samhall som ska anställa, Försäkringskassan ska betala lön men det är arbetsförmedlaren som ska skriva på anställningskontraktet.

– Arbetsförmedlaren hade semester och jag blev till sist tvingad att gå hem från jobbet eftersom ingen skulle betala min lön.

– Jag vill komma ut och träffa folk och tjäna pengar. Men de hänger upp sig på att jag endast kan jobba 25 procent.

– Öppna dörren och släpp in mig, vädjar hon, kanske kan jag utvecklas till att bli en riktigt bra medarbetare.

– Om de endast har 25 procents arbetsförmåga kan det vara svårt att hitta platser, säger marknadschef Christina Storm Wiklander vid Arbetsförmedlingen.

– Vi har ett avtal med Samhall att vi kan prova vilka arbetsuppgifter personen kan göra för att hitta arbetsgivare.

• Nu hade hon ordnat ett arbete själv men då handläggaren hade semester kunde ingen skriva på anställningen, hon fick gå hem. Ska det vara så?

– Hon hade kunnat prata med vem som helst på förmedlingen, alla kan hjälpa till. Skulle det vara så är det helt oacceptabelt. Men hon kanske har uppfattat det så. Hon ska ringa till arbetsförmedlingschefen och förklara sitt ärende, det är mitt råd.