Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppna dörrar i unikt hus i Strånäset

Många har säkert sett det, kanske förundrats över alla fönster. För det mesta är dörren låst. Men under en vecka per år öppnas dörrarna upp för den som vill kliva in i det stora huset på Strånäset.

Annons

Längs 87:an vid Strånäset tornar ett ståtligt hus upp sig vid vägkanten. Huset är på flera hundra kvadrat och de stora glasverandorna speglas mot Indalsälvens vatten. En vecka per år är det öppet hus för den som vill komma in och se ett stycke historia.

– I går hade vi 120 besökare, kaffet räckte knappt till. Förra året hade vi runt 700 besökare, säger Isabelle Almgren, som äger huset tillsammans med sin sambo Karl-Erik Dahlgren.

De bor inte i huset själva utan resten av året går det att hyra för kalas, middagar eller andra större sällskap.

– I höstas var borgmästaren från Barcelona här och jagade. Nu har hans fru beställt ett jakttäcke från Jämtkvilten, säger Isabelle.

Jämtkvilten är en förening för lapptäcksteknik som under öppet hus-dagarna har utställning i huset. Ragundagruppen, som är den del av föreningen som ställt ut, har prytt rummen med alltifrån lapptäcken till askar, väskor och necessärer.

Många besökare strosar runt i alla rummen och betraktar nyfiket den gamla inredningen och Jämtkviltens utställning. Här finns bland annat sirliga medaljong- eller rosmönstrade tapeter, takstuckaturer, hela 13 kakelugnar varav en inne på toaletten(!).

Huset byggdes av Erik Holmgren, präst från Uppsala. Han snålade inte med det märkvärdiga utan huset har sex glasverandor, tre åt norr och tre åt söder. Totalt rymmer det 922 fönster. Han hade tankar om att huset skulle bli en lantbruk- eller hushållsskola men så blev aldrig fallet. I samband med att huset byggdes så byggdes också två flygelbyggnader, en ladugård, båthus, dass och ett hönshus. De sju byggnaderna är alla i dag kulturminnesmärkta.