Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppet brev till regeringen Reinfeldt

Till statsminister Fredrik Reinfeldt och näringsminister Maud Olofsson.

Annons

Den regionalpolitik jag har i starkt minne från tidigare regering, innebar att utjämningspolitiken skulle bygga på att regionerna och kommunerna är olika och att de måste få utvecklas utifrån sina specifika förutsättningar. För att lyckas med detta måste makthavare som ni, Reinfeldt och Olofsson, inneha en djup kunskap om kommunernas förmåga och kapacitet i förhållande till andra regioner. För mig är det så främmande att ni inte har förmågan se helhetsbilden av landets utvecklingspotential när snart alla inlandskommuner går på knä och håller på att avvecklas. Detta innebär, för en glesbygdskommun som Ragunda, att det inte sker investeringar som behövs för att åstadkomma likvärdiga förutsättningar för tillväxt. Den absolut viktigaste förnyelsen för glesbygdskommunerna är inflyttningen som kan tillföra ny kunskap och erfarenheter som i sin tur kan bana vägen för nytänkande av näringslivet och den fortsatta försörjningen.

Hur ska vi fortsättningsvis kunna tro på en utveckling när vi ständigt ska betala mer för servicen, bensinen, kommunikationerna och vägnätet som varken utökas efter behov eller underhålls. Det mest skrämmande exemplet på er oförmåga är oviljan lyssna på en liten kommun som Ragunda med våra långa avstånd både för den enskilde men också för det lokala näringslivet och våra transportföretag. Det måste till en helt ny drivkraft inom statsmakten för att glesbygdskommunerna ska överleva, inte bara se fördelning av gemensamma resurser som bidrag och allmosor. Vi kan inte fortsätta att ta ensamt ansvar för den här typen av orättvisor som ständigt drabbar oss genom ert oförstånd.

Alla aktörer för samhällsutveckling måste våga förändra och ändra synsätt , för regionpolitiken kräver också ett helt nytt arbetssätt för de myndigheter och verk som finns för att styra och fördela stimulansmedlen till att behålla välfärden likvärdigt i hela landet. Var finns valfriheterna för oss?

Elisabet Yngström, (S), tidigare kommunalråd Ragunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel