Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare ett skitår i skogsbranschen

/

I dagarna har vi upprörts över hur svenska ungdomar snuvats på lön av hamburgerjätten McDonalds.

Annons

I samma veva går Centerpartiets ungdomsförbund ut med en antifacklig kampanj där man frankt konstaterar att ”arbetsmarknaden är ett stort jävla skämt”.

Efter att ha läst GS-fackets (tidigare Skogs och Trä) nya rapport ”Sverige – ett sjunkande Titanic” om den förfärliga situationen i skogsbranschen är man böjd att instämma – arbetsmarknaden är ett stort skämt – om än inte som nyliberalerna i ungcentern tror. Det är ett mysterium hur makthavare kan låta denna närmast systematiska exploatering av utländsk arbetskraft fortgå.

GS-facket visar hur människor lockas med erbjudanden om röjningsarbeten i de norrländska skogarna, men väl på plats väntar en många gånger rättslös tillvaro utan avtalsenliga löner, anställningsavtal och adekvat skyddsutrustning.

”Sverige – ett sjunkande Titanic” är en fortsättning på förra årets rapport ”Det gröna guldet”. Det är alltså inga nyheter som presenteras, snarare bekräftas bilden. Skogsbranschen kan konstatera ytterligare ”ett skitår”, för att låna arbetsmarknadsminister Littorins ord.

Genom att anlita utländska bemanningsföretag, trixa med sociala avgifter, utnyttja anställningsrabatten med nystartsjobb och behandla arbetare som tredje klassens medborgare söker skrupelfria företagare maximera sina vinster.

För att komma till rätta med problemen krävs såväl nationell samordning mellan myndigheter som inom EU. GS-facket fortsätter efterfråga ett register över utländska företag som verkar i Sverige. Något som skulle underlätta möjligheterna till kontroll och uppföljning. Sedan vore det förstås bra med en regering som faktiskt vågar stå upp för den svenska modellens principer.

Mer läsning

Annons