Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yes box - där satt den!

/

Meddelanden strömmar in från hela världen. Meddelanden märkta med hoppets stämpel: Rysslands utrikesminister hoppas på ett bättre samarbetsklimat, från Sydafrikas president uttrycks en förhoppning om att Afrikas problem ska få ett större fokus, Mona Sahlin skickar en önskan om välfärdssatsningar riktat mot USA:s marginaliserade.

Annons
Till och med Irans och Venezuelas regimer ställer ut förhoppningar om normaliserade relationer.
Det blev inte en socialdemokrat, inte ens folkpartist, utan snarast en gammaldags moderat. Och det kunde inte vara bättre!
USA får nu den progressiva kraft landet så mycket behöver. Världen får den samtalspartner den så länge saknat.
Efter en åtta år lång istid tittar nu solen åter fram.

Även om han själv tonat ned rasfrågan så symboliserar Barack Obama mycket mer än bara ett radikalt maktskifte.
Den 20 januari tillträder en svart person världens mäktigaste ämbete. Sug på den.
Efter över 200 år av rasmotsättningar och diskriminering och 140 år efter slaveriets avskaffande och 40 år efter mordet på Martin Luther King har slutligen USA nått den toleransnivå som möjliggör en svart president. Det är stort, nej, det är något alldeles makalöst och ett privilegium att få uppleva!
USA kommer även i morgon att vara segregerat och uppdelat efter etniska linjer, men Obamas genombrott kommer att få en stor psykologisk betydelse, det kommer att inspirera svarta ungdomar i Atlantas innerområden att eftersträva en collegeutbildning, det kommer att underlätta för efterföljande bröder och systrar som siktar lika högt som sin förebild.
Det kommer inte att dröja 219 år innan USA får sin nästa ickevita president.

Han har sagt det själv, den spenslige 47-åringen med de stora öronen och mörka hudtonen, jag är måhända inte den person man föreställer sig vara USA:s president. Nej, John McCain hade passat den formgjutna mallen betydligt bättre: gammal dekorerad krigshjälte med silkesvitt hår och fett med pengar. Men som Obama också själv har sagt, detta är inga ordinära tider, vi befinner oss i en brytpunkt - antingen sjunker vi tillsammans eller så samlar vi ihop spillrorna och bygger upp oss själva igen.
Visst, han har en helvetisk utmaning framför sig, men Obama är rätt person i rätt tid.
Han kommer inte att underrätta några underverk, han kommer ta över en ekonomi som är körd i botten. Men trots det  - nu kan det bara bli bättre.
Kalle Olsson
kalle.olsson@ltz.se

Mer läsning

Annons