Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxenkontroll

Rotar runt på internet, söker alternativa informationsvägar om det tragiska mordet på den 15-åriga flickan i Stureby. Den döda flickans blogg ligger fortfarande öppen, sista inlägget handlar om stressen inför den stundande skolbalen.

Annons

Kommentarsfältet under den sista bloggposten har förvandlats till en kondoleansbok för vänner som lämnat sina sista hälsningar, ”vila i frid gumman”, ”Rest in peace!”. Men även den påstådda mördarens namn – liksom adress och personnummer! – ligger för allmän beskådan. Det här är kvällstidningsjournalistik upphöjt i kvadrat! På internet skapas fylliga persongallerier över mördare och mordoffer, här får spekulationsteorierna och anklagelserna fritt utlopp.

Jag stärks i uppfattningen att vuxenvärlden inte känner till halvsju om vad som försiggår på internet.

Vad som är sanning och relevant och vad som är dikt och känslostormar vet varken jag, den tillfällige besökaren, eller 16-åringen som spenderar en ansenlig tid av sin vakna tid på internets grusvägar.

Nätet ska i princip vara fritt från statlig inblandning, däremot borde varje tonårshem hålla sig med en egen censor, förslagsvis en förälder.

Mer läsning

Annons