Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst blev det bättre – men inte tillräckligt bra

/

Gick den Socialdemokratiska kongressen åt höger eller åt vänster?

Annons

Frågar man ombuden misstänker jag att man får olika svar.

För i de stridsfrågor som föregick kongressen, om kommunalt veto mot friskolor och förbud mot vinstuttag från vård och skola, så gick besluten onekligen åt vänster i form av hårdare skrivningar i jämförelse med det kompromissförslag från partistyrelsen som las fram från början.

Samtidigt behölls grunderna. Och när Mona Sahlin själv talar om att frågan om ägandet av företagen i offentlig sektor avförts från dagordningen inom det socialdemokratiska partiet, så bör ingen förvånas över av att förändringen uppfattas som ett steg åt höger, mot den politiska mittfåra där många anser att svenska val avgörs.

Frågan är bara hur sann den tesen är. För i den mån socialdemokratiska företrädare i likhet med Mona Sahlin påstår att offentligt eller privat ägande inte spelar någon roll, så kommer många väljare att ha svårt att orientera sig. Den skillnad mellan blocken som så många väljare vill se blir otydlig.

De förslag som antogs på kongressen är ändå förbättringar jämfört med vad som finns i dag. I mina ögon är det visserligen obegripligt att sossarna inte kräver kommunalt veto vid friskole- etableringar. Talet om att det skulle ge för stora skillnader mellan kommunerna beroende på politiskt styre, är nys. Det är rimligen effekten också av den förhandlingsordning som nu föreslås, i den mån det verkligen innebär den förbättring som jag nu hoppas på.

Med de skärpningar som gjordes på vårdens område blir det i bästa fall inte lika lätt att ta ut stora vinster ur vården. Men då får man förstås bortse ifrån att vård, omsorg och skola inte är som att bygga hus. Här ska ställas krav på kvalité. Men i dessa företag tas massor med dagliga beslut som har effekter på de patienter och elever som berörs. Hur övervaka sådant?

Att Mona Sahlin stärkt sina aktier underlättar det viktigaste – ett regeringsskifte. Att politiken är för otydlig, pekar fel.

 

 

Mer läsning

Annons