Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vissa saker måste man lära sig

/

Annons

Under veckan har ett tragiskt mål avhandlats i Stockholms tingsrätt. En sjuksköterska vid SOS Alarm har stått åtalad för vållande till annans död sedan han vägrat skicka ambulans till en 23-åring som drabbats av andnöd. Sjuksköterskan uppmanade mannen att ta djupa andetag. ”Jag kan inte! Hjälp mig då! Snälla! Hjälp mig!” Ett par timmar senare avled ynglingen till följd av en brusten mjälte.

Nu är den åtalade ingen vanlig civilist, utan utbildad att bedöma olika sjukdomstillstånd. Trots det präglas fallet av något mycket grundläggande allmänmänskligt. En plågad person ber om hjälp – utskriften från konversationen mellan SOS och 23-åringen är djupt berörande – utan att få något gehör. Hur skulle vi bete oss om en liknande situation uppstod på gatan, en person som vrider och vänder sig i smärtor? Man vill ju förstås tro att alla skulle stanna och fråga hur de kan hjälpa till. Men tyvärr finns det undantag som skulle vända bort blicken och skynda förbi.

Fick Kristdemokraterna bestämma skulle de undflyende på gatan göra sig skyldiga till brott. KD har länge propagerat för en civilkuragelag som stipulerar att alla, efter förmåga, ska bistå medmänniskor i nöd.

I den mån det är ett problem att folk avstår från att hjälpa medmänniskor som svävar i fara, är inte svaret ny lagstiftning, utan att understryka just det som KD vanligtvis så starkt betonar. Närvarande vuxna som ger barn och ungdomar sammanhang, som lär dem att reagera på orättvisor och övergrepp.

Författaren Herman Lindqvist uttryckte det bra i det senaste avsnittet av SVT:s program Sommarpratarna: ”Därför måste man hela tiden uppfostra, utbilda, informera. Därför måste man hålla på med det här, som man kan tycka, tjatet om Förintelsen. Det måste matas in en gång till tyvärr ... Man måste börja om, varje nytt litet barn måste få historien berättad en gång till”.

Samma förhållningssätt bör tillämpas i diskussionen om civilkurage. Motsatsen till mänskligt mörker är medmänsklighet, solidaritet, en förmåga att se sig själv i andra. Den som förstår hur illa det kan gå när vi är ignoranta och blundar, kommer också att inse vikten av att sträcka ut en hjälpande hand när det verkligen behövs.

Mer läsning

Annons