Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka gömmer sig under påsarna?

/

Man måste inte vara enträgen murvel för att ta reda på hur mycket socialdemokraterna får i bidrag av LO. Ett enda klick på LO:s hemsida och vi har svaret: sex miljoner kronor årligen. Därtill lämnar enskilda fackförbund bidrag baserat på antalet medlemmar. I borgerliga kretsar är det populärt att knorra över det fackliga stödet.

Annons

”Inte konstigt att sossarna vinner valen, de har ju en egen sedelpress i källaren på Norra Bantorget”, brukar det heta. I själva verket är ju att transparensen total.

Det är naturligtvis tacksamt att få ett regelbundet tillskott till partikassan. Men delar av pengarna är som sagt villkorade av den fackliga anslutningsgraden. Regeringens anti-fackliga politik har medfört att stora grupper lämnat facket vilket lett till lägre partibidrag.

Moderaterna är inte uppbackade av någon stor enskild organisation. Däremot är man det överlägset största partiet när det gäller hemliga donationer. Bara valåret 2006 samlade partiet ihop 30 miljoner – det är nästan åtta gånger mer än övriga riksdagspartiers tillsammans! Vilka är då personerna som gladeligen öppnar sina plånböcker för Fredriks Reinfeldts skull? Det vet vi inte. Moderaterna vägrar redovisa namnen på sina stora donatorer. Är det ett problem? Klart det är!

”Follow the money”, heter det på engelska. Genom att följa pengarnas väg från plånboken till partikontot får man en tydligare bild av partiernas överväganden. Återigen, när det gäller den fackligpolitiska samverkan råder inga tveksamheter: Wanja Lundby-Wedin har en plats i sossarnas verkställande utskott. Mona Sahlin har lovat att återställa a-kassan till 80 procent om hon vinner nästa år. Kalla det gärna ett ömsedigt beroendeförhållande för det är precis vad det är.

Men vilka är moderaternas beroenden? Så länge moderaterna motsätter sig en öppen redovisning får de leva med de misstänksamma frågorna: Varför detta hemlighetsmakeri, vems ärenden går ni, vem är viktigast, den vanlige partimedlemmen eller den generöse bidragsgivaren?

En röst på socialdemokraterna är en röst på hela arbetarrörelsen. Vad betyder en röst på moderaterna, är det en röst på kapitalstarka individer som längtar efter slopad förmögenhetsskatt, reducerad villaskatt och lägre inkomstskatter? Ja, det är i alla fall vad de hittills har fått.

Socialdemokraterna har beslutat att namnge alla privata donatorer som skänker över 20 000 kronor. Räkna inte med att moderaterna lär följa efter, det skulle nämligen kunna bli en ytterst penibel läsning. Å andra sidan, det säger väl allt att miljardären Gustaf Douglas varit ledande i den moderata insamlingsverksamheten ...

Mer läsning

Annons