Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vik inte undan för Jan Björklunds hot

/

Annons

Är det rimligt att en läkare som är anställd av ett landsting får ut 100 000 mindre i lön varje år än en kollega som fakturerar samma bruttolön via egen firma? Nej, det är inte rimligt. Möjligheterna att få ner skatten genom att flytta inkomster från tjänst till kapital är alldeles för stora i det här landet. Det är därför regeringen vill ändra skattereglerna för fåmansföretag.

Är det rimligt att beskatta bilresor, men inte flygresor, trots att flyget står för en stor del av koldioxidutsläppen som påverkar klimatet? Nej, det är inte rimligt. Det är därför regeringen vill införa en flygskatt som gör det 80 kronor dyrare att flyga inrikes. 80 kronor välter inte det norrländska näringslivet.

Är det rimligt att höja skatten för den som tjänar över 39 000 kronor med som lägst 4 kronor och som högst 200 per person? Nej, egentligen inte. Den borde kunna höjas mer än så. Men nu nöjer sig regeringen med denna modesta höjning, för att få loss välbehövliga miljarder till satsningar i välfärden bland annat.

Det här är de skattehöjningar som Jan Björklund (L) kallar "skadliga för Sverige" och som han nu tillsammans med de andra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna hotar ställa till med en regeringskris för att stoppa.

Är det rimligt? Nej, det är inte rimligt.

Jan Björklund tycks tro att det alltid ligger i folks intresse att betala så lite skatt som möjligt. Men medborgarnas vilja att betala skatt hänger direkt ihop med vad de får för skattepengarna.

När BB hänvisar kvinnor som snart ska föda till nästa BB, när barn som ska opereras får vänta ett år i kö, när 90-åringar blir fångar i sina lägenheter för att de inte får plats på äldreboendet. Då är vi farligt nära en punkt när samhällskontraktet spricker.

Välfärden måste stärkas för att glappet mellan vad vi betalar och vad vi får ut inte ska bli för stort. Om det händer kan vi släppa tanken på en generell välfärdsmodell. Då får vi snällt acceptera att den som har råd kan köpa sig en bra vård och omsorg, medan resten får trängas i väntrummen.

Det här är de grundpelare som regeringspartierna bör hålla fast vid. Det må kosta en regeringskris och kanske till och med ett nyval. Det kan mycket väl visa sig att folk är beredda att betala för en anständig välfärd, för minskade klyftor och för en bättre klimatpolitik.

Mer läsning

Annons