Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste hjälpa Haiti även när hopp saknas

/
  • Hjälpbehovet är omättligt efter jordbävningen på Haiti. Människorna saknar allt. Också katederalen har raserats. I går hölls en utomhusgudstjänst.  Foton: Scanpix

Allra först talades om flera döda. Sen kom en verkligare bild där offren kunde räknas i tusental. Nu talas om 200 000 döda.

Annons

Vi är uppe i tsunamisiffror – och då tänker jag på det värst utsatta området i indonesiska Aceh, som är det enda som kan liknas vid läget på Haiti.

I huvudstaden Port-au-Prince har hela regeringskansliet och FN:s högkvarter lagts i ruiner. Och det sker i ett av världens fattigaste länder där staten är obetydlig och skyddet för medborgarna är obefintligt redan innan den förödande jordbävningen inträffade.

Hjälpviljan från omvärlden är stor. USA har tagit över flygplatsen för att kunna dirigera alla de plan som kommer med hjälp. Militär är på väg in för att kunna hindra plundring och humanitär hjälp är på väg, också i FN:s regi. Men ännu har många inte fått någon hjälp alls.

Nu gäller det att hålla hjälpviljan uppe. Om vi jämför med tsunamin så hade vi ju i Sverige ”fördelen” av att så många svenskar drabbades. När vi efter något dygn förstod omfattningen av katastrofen i Thailand var hjälpviljan stark.

Martin Jönsson skriver i gårdagens SvD att mediernas intresse märks i ungefär tolv dagar efter en katastrof. Men Haiti kommer att behöva hjälp i många år framöver. På kort sikt finns inget hopp, men på lång sikt kan det skapas. Om vi förmår bistå detta raserade land så finns det exempel på att katastrofer kan innebära en nystart. DN:s Erik de la Reguera berättar om hur en jordbävning i Mexico 1985 fick den effekten.

Haiti blev fritt redan 1804 efter ett slavuppror. Kolonialmakten Frankrike, Spanien och USA valde att isolera den nya republiken. Slavuppror skulle inte tolereras. Det ledde till dagens fattigdom. Det är hög tid att hjälpa Haiti.

Mer läsning

Annons