Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan inte vara nöjda

IF Metall
nådde i fredags en överenskommelse med sin motpart, Teknikföretagen, och därmed ska väl ordningen vara återställd.

Annons

Den svenska modellen har återigen visat sig värdig sitt goda rykte. Eller? ”Bemanningslösningen IF Metall godtagit är helt oacceptabel”, säger GS-fackets förbundsordförande. Från Livs hörs liknande tongångar. Metall anses ha accepterat ett otillräckligt avtal, arbetsgivare kan fortfarande runda anställningsskyddet genom att ta in inhyrd arbetskraft trots att det finns uppsagda med förtur till återanställning. Avtalet innebär att bemanningsföretag får anlitas tidigast sex månader efter en uppsägning. Därutöver finns en möjlighet att göra undantag från turordningsreglerna för en tredjedel av dem som ska återanställas. Görs avsteg från överenskommelsen ska berörda anställda få tre månadslöner i skadestånd.

Metall har vunnit en delseger, men vi som hade hoppats på att en gång för alla få ett slut på arbetsgivarnas gangstermetoder kan inte vara nöjda. Helt enkelt för att inte alla löntagare omfattas av det skydd som borde vara självklart på arbetsmarknaden. Ett skydd som tidigare var just självklart.

Andra fackförbund som spänt sina bågar hårdare kommer nu att få svårt att driva sina krav. Motparterna på arbetsgivarsidan kan enkelt peka på Metalls uppgörelse och säga: ”Varför ska vi gå längre än industrin?”.

Den fackliga samordningen har inte fungerat bra. Tyvärr, måste man säga, ty när den undermineras tappar fackföreningsrörelsen snabbt i styrka.

Mer läsning

Annons