Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver politik som motverkar klyftorna

/

Regeringen Reinfeldts ekonomiska politik skapar ökade klyftor i en utsträckning som vi nog lite till mans underskattar.

Annons

Det handlar om stora skillnader. Men osäkerheten är lika stor för alla – som inser att arbetslösheten kan nå alla.

LO-tidningen gör i gårdagens nummer en enkel jämförelse mellan hur två arbetarfamiljer fått se sin ekonomi förändrad på grund av både den borgerliga regeringens politik och den ekonomiska krisens följder.

Det är ingen överdrift att säga att klyftorna ökar. Samtidigt kan nog också borgerliga sympatisörer finna stöd i siffrorna. För, som de brukar säga med den förändrade och mer överslätande attityd till arbetslösheten som de borgerliga står för: nio av tio har ju fortfarande jobb.

I korthet kan sägas att familjen i Mellerud, där bruket lagts ner och båda föräldrarna sagts upp, förlorar 10 000 kronor rent i månaden. Så straffas arbetare som troget gått på jobbet varje dag – när fabriken läggs ner.

Familjen i Danderyd, där en är lokförare och en är tennistränare, har fått 3 000 kronor mer i månaden att leva på. Det är knappast rena pengar. Avgifter har också höjts. Men till det ska läggas effekten av de låga räntorna på de betydligt större lånen i Stockholm.

Ränteläget lär vara ändrat om några år igen. Men just nu är skillnaden väldigt stor. För en familj med lån på två miljoner kan sänkt skatt, räntor och sänkt fastighetsskatt ge upp till 9 000 kronor mer i månaden.

Vi kanske inte ska förvånas över att opinionssiffrorna i ett Stockholm, där krisen inte känns, ser ut som de gör. Frågan är hur många som i valbåset inser att räntor varierar och att alla kan bli arbetslösa eller sjuka. Vi behöver en politik som motverkar klyftorna mellan människorna i stället för en som förstärker dem.

Mer läsning

Annons