Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver polisen – inte bara på våra gator och torg

En polis bör inte dansa halvnaken i en fontän eller fladdra med polisbrickan på krogen. Det skulle direkt skapa frågetecken kring polismannens lämplighet och i värsta fall undergräva hela poliskårens ställning.

Annons

 ”Nämen är det nykterhetskontroll, senast jag mötte en representant från ordningsmakten hotade han att gripa bartendern eftersom hon vägrade skvätta upp en till öl”. Den här typen av diskussioner vill ingen polis hamna i. På mindre orter, där alla känner alla, blir det ofrånkomligen ännu viktigare att traktens poliser sköter sina kort och föregår med gott exempel.

Vad är då ett gott exempel? Att poliser bör undvika att leka myndighetsutövare på fyllan är ju ganska givet. Men om en polis donerar delar av sin fritid till kommunalt nämndarbete – kan det verkligen vara fel?

Det svenska styrelseskicket förutsätter en aktiv medborgarkår och det handlar inte bara om att avlägga en röst vart fjärde år. Tusentals svenskar är på olika sätt engagerade i den nära kommun- och landstingspolitiken. Här samlas människor med vitt skilda erfarenheter – lärare, kockar, pensionärer, jurister, sjuksköterskor – för att tillsammans ta ställning kring gemensamma angelägenheter.

Det är förstås alldeles självklart att även poliser har en viktig och berikande roll att spela i detta sammanhang. Men i Västerbotten säger polisledningen stopp. Där har tre polismän förbjudits att fortsätta med sina politiska uppdrag med motiveringen att deras engagemang kan rubba allmänhetens förtroende. Frågan har prövats av Arbetsgivarverket som ger polisledningen rätt. Det är en försvårande omständighet, menar Arbetsgivarverket, att poliserna sitter i just socialnämnden och dessutom verkar på mindre ort. Blir då konsekvensen att bara storstadspoliser får ta förtroendeuppdrag medan poliser på landsorten utestängs? Nej, vi behöver polisen, inte bara på gator och torg utan i fullmäktige, patientnämnder och landstingsstyrelser.

Vi vet att demokratin har stora rekryteringsproblem – särskilt i mindre kommuner. De tre poliserna i Västerbotten står upp för ett demokratiideal som med åren blivit allt mer försvagat. Bättre exempel på det goda exemplet får man leta efter. KO

Mer läsning

Annons