Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vet din plats, säger Björklund

/

Tror Jan Björklund att alla ungdomar vet vad de vill göra när de är 30, 40 eller 50 år? Nej, det gör han förstås inte. Ändå driver skolministern nu igenom en förändring av gymnasieskolan som riskerar att låsa in tonåringar för resten av deras yrkesliv.

Annons

Från och med höstterminen 2011 införs två olika examina, en teoretisk och en yrkesexamen. Konsekvensen blir att elever som väljer yrkesinriktat inte automatiskt får högskolebehörighet.

Förra veckan träffade jag några elever som läste vid hotell- och restaurangprogrammet i Östersund. Trots att de har nästan hela sina liv framför sig var de redan nu helt säkra på en sak: stå i en bar när de fyllt 60 tänker de minsann inte göra.

Att välja yrkesinriktat innebär ofta att man väljer en tämligen smal inriktning: frisör, kock, servitör, bilmekaniker. För en 16-åring som är jätteintresserad av bilens anatomi är fordonsprogrammet det naturliga valet. Men betyder det att valet ska vara livslångt?

Det är ingen hemlighet att valmöjligheterna för en högskoleutbildad är större än för en yrkesutbildad utan högskoleexamen. Karriärvägarna breddas, inflytandet över det egna arbetet ökar liksom möjligheterna att klättra lönemässigt.

När Jan Björklund säger att alla ungdomar inte vill bli akademiker låter det som att alla ungdomar inte vill studera teoretisk fysik. Och det är naturligtvis riktigt. Men varför ska inte en frisörska ha möjlighet att i framtiden bli socionom? Varför ska inte en kock kunna bli förskolelärare? Jan Björklund hänvisar dessa elever till komvux. Vilket komvux då?

Huvudargumentet mot dagens gymnasieskola är att den sorterar bort skoltrötta men jobbsugna ungdomar eftersom de tvingas få en inblick i Strindbergs schizofrena värld och dessutom måste lära sig skillnaden mellan demokrati och diktatur. Initiativet att renodla yrkesutbildningarna är inget annat än en välgärning för dessa ungdomar, enligt Jan Björklund. Prata om fattigdomsbevis!

Svetsare är man åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan –  människa är man dygnet runt, hela livet. Som människa är man betjänt av kunskaper som sträcker sig utanför ens val av skrå. Och det är i ärlighetens namn inga övermänskliga krav gymnasieskolan ställer på dagens elever.

De många avhoppen liksom den stora andel elever som lämnar utan fullständiga betyg beror inte på gymnasieskolans utformning. Den som undrar varför en elev faller bort får gå många år bakåt och många springvikarier och icke- existerande speciallärare för att hitta svaret.

Skomakare, bliv vid din läst. Att ett, på papperet, liberalt parti ska gå i spetsen för denna urholkning av kunskapsskolan och cementering av klasstrukturerna är bara tragiskt.

Mer läsning

Annons