Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vågar röra det fria skolvalet?

/
  • Det fria skolvalet gör att elever med liknande bakgrund dras till samma skolor.

Annons

Svenska skolelevers livschanser hänger delvis på att de har föräldrar som ställer dem i kö till rätt skola vid födseln.

Hur rimligt är det?

Ändå är det närmast tabubelagt att ifrågasätta det fria skolvalet. Valfriheten anses så inympad i svenskens medvetande att det väger tyngre än skolans lagstadgade skyldighet att kompensera för skillnader i elevernas förutsättningar.

Segregationen mellan skolorna ökar. Elever som har föräldrar med utländsk bakgrund och låg utbildning samlas på vissa skolor. Andra lockar elever med högutbildade, svenskfödda föräldrar från välbärgade områden.

Den främsta orsaken är boendesegregationen. Men en växande hög forskningsrapporter pekar på att det fria skolvalet också är en bidragande orsak.

Hör här: Skolverket, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, LO, Lärarnas riksförbund, Lärarförbundet, Stockholms och Uppsala universitet har alla gjort undersökningar som kommit fram till samma sak: Det fria skolvalet gör den svenska skolan mindre likvärdig.

Inte oväntat hävdar Friskolornas riksförbund motsatsen. De har svårare att hitta stöd för sin åsikt, men hänvisar till en rapport från Svenskt Näringsliv som definierar likvärdighet som likvärdig tillgång till utbildning.

Till och med OECD är kritiska till att Sverige inte har något system som motverkar att vissa skolor blir bortvalda. I Holland har man ett system med viktning så att barn från fattiga och utsatta områden får en större skolpeng med sig. Det gör dessa elever mer attraktiva för skolorna. I Sverige tar friskolorna in elever efter kötid och med syskonförtur. Ett system som i praktiken släpper fram elever med högutbildade föräldrar, och stänger ute andra.

Återigen utmärker vi oss som landet med världens mest liberala skolsystem.

Den statliga skolkommissionen har brutit isen genom att erkänna det fria skolvalet som ett problem för ett land som vill ha en likvärdig skola.

Frågan är, behövs det mer för att politikerna ska våga ifrågasätta det fria skolvalet? I så fall vad?

Mer läsning

Annons