Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vågar egentligen lita på Moderaterna?

/
  • Decemberöverenskommelsen skulle gälla i åtta år. Därför slapp Moderaterna ett nyval i ledarlöst tillstånd vårvintern 2015. Men Moderaterna går uppenbarligen inte att lita på.

Annons

Än så länge låter det mest som skramlande tomma tunnor, men vem vet? Kanske väljer de borgerliga i höst att rikta misstroendevotum mot finansminister Magdalena Andersson. De borgerligas oenighet talar visserligen emot det och det faktum att Centerledaren redan säger nej till den vägen gör att den är än mindre trolig. Men samtidigt är de borgerligas kollektiva förvirring sådan att ingen riktigt vet.

Ett väldigt försvunnet faktum i dagens politiska verklighet är hur det politiska läget såg ut när den så kallade Decemberöverenskommelsen slöts.

Kommer du ihåg? Valet 2014 gav ett politiskt dödläge. De som ännu trodde på en viss politisk rationalitet från det nyfascistiska styret i Sverigedemokraterna såg valresultatet som fullt möjligt att regera på för det rödgröna blocket. Själv förutspådde jag kaos, och vi fick kaos.

I december 2014 drev nyfascisterna igenom en borgerlig budget. Den socialdemokratiskt ledda regeringen valde på ett för mig självklart, men för många politiska kommentatorer överraskande sätt, att utlysa ett extraval.

Statsminister Stefan Löfven (S) visade för första gången framfötterna både som idépolitiker och som taktiker. För att tala den gamle Centerledaren Thorbjörn Fälldins språk, så ”dagtingade” han inte om sin politik.

Beskedet ledde till skrämselhicka inom framförallt Moderaterna. Partiet stod ledarlöst efter den förre partiledaren Fredrik Reinfeldts mycket överraskande avgångsbesked på valnatten. Att gå till val utan partiledare var minst sagt ett vågspel. I det läget kom Decemberöverenskommelsen till.

Sossarna tog en risk. Kunde man lita på de borgerliga? Kunde man lita på Moderaterna? Med facit i hand vet vi att man inte kunde göra det. Det krävdes bara ett stämmobeslut från KD mindre än ett år senare för att överenskommelsen bara skulle vara luft.

Den purfärska Moderatledaren Anna Kinberg Batra bevärdigade sig inte ens att meddela statsminister Löfven att överenskommelsen som skulle gälla i åtta år redan var historia.

När vi ser kommentarerna kring dagens politik är detta borgerliga löftesbrott ett väldigt bortglömt faktum.

Nu tycker Moderaterna, som trots ett budgetunderskott på närmare hundra miljoner gick till val 2014 på ordning och reda i statsfinanserna, att man mycket väl kan bryta ut skattehöjningar ur den statsbudget vänsterregeringen tänker lägga i höst.

Detta trots att uteblivna intäkter självklart blir underskott eftersom man inte samtidigt tänker bromsa de välfärdsreformer som Socialdemokraterna och Miljöpartiet föreslår, som inte är gratis. Det är som finansminister Magdalena Andersson (S) säger, en oansvarig politik.

Jag gissar att de borgerliga inte heller denna gång, i höst bara lite mer än ett halvår före ordinarie val, vågar kasta in landet i ett extraval. Men oavsett vad som sker i december så hoppas jag att både vanligt folk och politiska kommentatorer kommer ihåg att det Moderaterna gör är ett avtalsbrott. Det borde de inte få komma undan med.

Mer läsning

Annons