Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem bestämmer i Strömsund?

/

Annons

Jag läser ingressen i torsdagens LT både två och tre gånger: ”Oppositionen i Strömsund fick igenom sin budget för kommande år. Men den borgerliga alliansen väljer att sitta kvar”. Översatt till rikspolitiken skulle det alltså betyda att Fredrik Reinfeldt leder landet medan Mona Sahlin basar över finanserna. Två oförenliga storheter kan tyckas. Förutom i Strömsund – de politiska möjligheternas kommun!

Kommunalrådet Karin Stierna (C) väljer dock att tona ned det märkliga utfallet av onsdagens fullmäktigemöte; i huvudsak fick den styrande minoriteten faktiskt igenom sin budget. ”Vi ligger inte så långt ifrån varandra. Det rör sig om en procent av de 642 miljoner kronor som vi rör oss med”.

Strömsund pressas av tuffa sparbeting vilket möjligen gör det enklare att förstå den fantastiska samsyn som uppstått kring de ekonomiska realiteterna. Men även i kristider borde det finnas alternativ. Vad skiljer Socialdemokraterna och Centerpartiet i till exempel synen på skattehöjningar, handlar det verkligen bara om gradskillnader?

Efter några turbulenta år är Strömsund i skriande behov av ett tydligt politiskt ledarskap. Det måste bli ett slut på dessa skakiga och svaga kommunledningar. Men hur etablerar man ett starkt ledarskap när de styrande sitter i knät på oppositionen? Hur utkräver man ansvar när man inte ens vet vem som egentligen bestämmer?

Vem ska invånarna straffa respektive belöna i nästa års val? Kommunalrådet Karin Stierna som lett kommunen eller oppositionsrådet Lennart Oscarsson (S) som spikat budgetramarna? Att frågan överhuvudtaget kan ställas vittnar om Strömsunds demokratiska kris.

Mer läsning

Annons