Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna skattebetalarnas pengar?

/

Klippet i en livstid. Så beskriver finansanalytikern Peter Malmkvist köpet av ett antal tidigare offentligt drivna förskolor i Stockholms kommun.

Annons

Efter valsegern 2006 sålde den nya borgerliga majoriteten 25 förskolor till privata intressenter – till väldigt förmånliga priser har det visat sig.

Ekot har granskat räkenskaperna hos de förskolebolag som numera driver verksamheterna och det är en rakt igenom provocerande läsning. Priset på de större förskoleenheterna låg runt 850 000 kronor, köparna betalade i princip bara för inventarier, bord, stolar och liknande. Enligt en redovisningsexpert som Ekot talat med ligger dock marknadspriset runt 30–40 miljoner. Klippet i en livstid var det, ja, som det så ofta är när det gäller köp av offentliga verksamheter. Köparen tar en närmast obefintlig risk eftersom kundunderlaget är stabilt. Oavsett var vi befinner oss i konjunkturcykeln kommer det alltid att finnas behov av sophämtning och barn- och äldreomsorg.

Intressant att Moderaterna, som normalt är starka anhängare av marknadsekonomins principer, just när det gäller offentlig avknoppning är beredd att sälja till vrakpriser. Kan det bero på att högern inte gillar kommunal service i offentlig regi?

Vad är det förresten Fredrik Reinfeldt alltid brukar säga, att vi ska vara rädda om skattebetalarnas pengar?

Avknoppningsfesten i Stockholm är en sedelärande historia för alla som funderar på att rösta blått i höstens kommunval. Det som händer i Stockholm kan snart bli verklighet i en kommun nära dig.

Mer läsning

Annons