Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen vänds upp och ned

Annons

Den nye amerikanske presidenten Barack Obama har sannerligen vänt upp och ner på världen. Han får nu stöd av Europas socialister för sina gigantiska stimulanspaket. EU:s borgerlige tjeckiske ordförande däremot kallar det hela en ”road to hell” – en väg som åt helvetet bär. Att den tjeckiska regeringen tvingats avgå skapar förstås praktiska problem för EU, men nog vore det skönt att slippa stollar av den typen i EU:s högsta ledning.

Det hände sig i veckan att Storbritanniens socialdemokratiske premiärminster Gordon Brown kom till EU-parlamentets pågående session i Strasbourg. Han lär ha inbjudit sig själv – till i varje fall socialistgruppens uppenbara förtjusning.

Syftet var att propagera för att EU ska ställa sig på USA:s sida i krisbekämpningen och ställa upp med både ekonomiska stimulanser och ökad kontroll av finanssektorn, istället för att följa den väg som medlemsländernas ledare – med stor borgerlig majoritet – förordat, den som går ut på att man har gjort tillräckligt redan och att det bara är bättre regler i finanssektorn som behövs.

Värt att notera är att också den allt annat än vänsterinriktade EU-kommissionen nu följer Browns och socialdemokratins linje.

Det är ministerrådet som styr. Men vid G20-mötet nästa vecka, där Brown sitter ordförande, så är det förstås ändå inte så lätt för EU att bara sätta sig på tvären. Det blir ett intressant möte där svenska socialdemokater för första gånger på mycket länge entydigt kan ställa sig på USA:s sida. Stimulansfrågan – eller egentligen synen på hur krisen ska lösas – håller på att på europeisk nivå växa fram till en tydlig – och välkommen – motsättning mellan höger och vänster inför valet till EU-parlamentet i juni.

Socialdemokrater för Obama blir en bra paroll även om, som Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström, s, beundrande säger: det gäller att komma ihåg att han inte föddes i en krubba i Betlehem.

Krisen på arbetsmarknaden kommer av allt att döma att fördjupas ytterligare innan världsekonomin vänder.

Det är beklagligt att EU:s toppmöte om sysselsättningen i maj ställts in för att ersättas av ett trojkamöte med bara sittande, avgående och tillträdande ordförandeländer.

Banker och bilindustri har fått sina möten. Men vad gäller jobben vågar EU:s ledare inte skapa för stora förhoppningar. Med tanke på det borgerliga sättet att möta krisen kan det vara förståeligt. Men det är ändå illa. Ordförandelandet Tjeckiens regering har avgått i veckan. Det kanske var lika bra med tanke på hur expeditionsministärens premiärminister Mirek Topolanek inför EU-parlamentet uttryckte sig om Obamas plan.

Tjeckien har ju också problem med en oberäknelig, nationalistisk och nyliberal president i form av Vaclav Klaus. Han motsätter sig det Lissabonfördrag som, genom att vi får en permanent orförande, skulle göra att vi slipper uppleva hur nationella problem på detta vis blir ett problem för hela EU. Det hade varit bra i det här läget. På kort sikt sätter vi hoppet till den skotske socialdemokraten Gordon Brown.

Mer läsning

Annons