Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen och mytbildningen

/

Varje år dödas omkring 30–40 hundar av varg och i nio av tio fall är det i samband med jakt som angreppen inträffar.

Annons

Uppgifterna kommer från den mycket informativa artikel som Jessica Backeryd, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen, hade införd på LT:s debattsida (3/9). Några dagar tidigare hade en hund blivit riven av en varg i Bingsta, vilket fick känslorna att gå höga i delar av jägarkåren. Det var därför bra att länsstyrelsen gick ut och redovisade hårda fakta om sannolikheten för en hund-varg-konflikt: ”Om du jagar med hund i ett etablerat varg-revir med två vargar så är risken ungefär en på 9 000 jaktdagar att just din hund ska bli skadad eller dödad av varg. Det innebär statistiskt sett att risken att en lös jakthund blir attackerad i ett vargrevir, är lika stor som att hunden ska bli påkörd av en bil under jakten”.

Om vi antar att Jessica Backeryd är en hederlig tjänsteman som inte är i maskopi med Rovdjursföreningen så ser vi alltså att risken för vargattacker mot jakthundar är liten. Ändå anser lokala företrädare för Jägarnas Riksförbund att rivningen i Bingsta var droppen. Nu ”vågar knappast någon släppa sin hund lös i skogen”, skriver förbundets ordförande och sekreterare och tar därmed en hel jägarkår som gisslan (LT:s debattsida, 7/9).

Detta påstående är ungefär lika dogmatiskt som att hävda att ingen vågar ta bilen till jobbet på grund av risken att bli påkörd av ett rattfyllo. Hela debattartikeln genomsyras av en oförsonlig ton. Vargen ”dödar och lemlästar var helst den kommer åt” och ”Inget annat skulle kunna skapa så mycket elände, död och plågeri utan att myndigheterna skulle sätta in sina resurser för att få ett slut på det hela”.

Ja, nu är det alltså varg vi pratar om, inte björn. Sanningen är ju att de flesta vargar är skygga för människan medan hundar däremot kan uppfattas som ett hot eller byte. Men det betyder inte, som Jessica Backeryd också påpekade, att det automatiskt uppstår blodiga sammandrabbningar varje gång varg och hund springer på varandra. Det har till och med hänt att hund och varg börjat leka!

Hunden är inte bara ett effektivt instrument i jakten utan en kär kompis och följeslagare. Det är lätt att känna respekt för de jägare och friluftsmänniskor som finner det olustigt att ge sig ut i områden där varg har siktats. Den skrämselpropaganda som Jägarnas Riksförbund basunerar ut och som går ut på att vargen är ett mordiskt monster som inte borde få existera annat än på zoo förtjänar dock ingen respekt. Detta sätt att driva opinion tillhör en debattradition där gehör vinns genom att blåsa upp halvsanningar och spela på människors rädsla. Rovdjursdebatten är tillräckligt infekterad, gör den inte värre!

Mer läsning

Annons