Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska de drabbas dubbelt?

Industrikrisen fortskrider. I går fick de anställda på Husqvarnas fabrik i Tandsbyn chockbeskedet att fabriken ska läggas ner. Det sker i ett läge där man snarare hade väntat sig få ta över mer produktion.

Annons

Vilken blir reaktionen? Den blir knappast mindre ilsken av att företagsledningen helt diskuterar saken på koncernnivå och konstaterar att dagens produktion har en för hög andel, 90 procent, i högkostnadsländer. Förhållanden i Norrlands inland spelar då mindre roll.

Jag gissar att reaktionen blir denna: det är för lätt att lägga ner fabriker i Sverige. I jämförelse med andra EU-länder är det definitivt sant. Men det är också något som arbetarrörelsen har accepterat så länge man haft ett anständigt skyddsnät för den som sägs upp. Det i sin tur är rimligen bra för företagen.

Men nu har vi en regering under moderatledaren Fredrik Reinfeldt som i ivern att kunna sänka skatter, kraftigt har försämrat våra socialförsäkringar. Den som ställs utan jobb kommer i många fall att stå med en arbetslöshetsersättning på hälften av inkomsten. Motiveringen för försämringarna är att en större skillnad mellan den som har jobb och inte ska skapa nya jobb. Det är en ren och skär myt som bygger på en teoretisk beräkning som är omöjlig att bevisa.

Eller tror någon att de som i går morse som vanligt troget gick till jobbet i Tandsbyn, skulle ha föredragit att gå på a-kassa även om den legat på tidigare nivå? Sanningen om regeringen är, att även om den inte orsakat industrikrisen så är det Reinfeldts gäng som gör att de som nu drabbas av arbetslöshet också ställs inför en dubbel svårighet, när också privatekonomin raseras.

Mer läsning

Annons