Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför göda skattesmitare?

/

Annons

När vårdkoncerner ägda av riskkapitalister med hemvist i diverse skatteparadis, gör stora vinster på skattebetalarnas vård, duger det inte att passivt säga att det kvittar vem som utför vården. För stora vinster bygger på uteblivna eller dåliga upphandlingar. Men vården får inte bli en vara vilken som helst.
Medborgarna ska kunna lita på att de får bästa möjliga vård, omsorg och utbildning oavsett om verksamheten är privat eller offentlig. Så sammanfattas den välfärdspolitik som socialdemokraterna presenterar inför valet. Detaljerna presenteras på måndag.
Men jag hoppas att de blir betydligt tydligare än så.
Det är klart att det viktigaste är att medborgarna får bästa möjliga vård. Men det är inte likgiltigt hur det görs. Framförallt gäller det att skattebetalarnas företrädare inte släpper kontrollen. Vård är inte en vara vilken som helst.


Väldiga vinster
DN har i dagarna rapporterat om väldiga vinster i den skattefinansierade vården.
DN skriver: "Förra året gjorde Carema en vinst efter finansnetto på drygt 300 miljoner kronor. Avkastningen på eget kapital, det vill säga hur mycket företaget tjänade på aktieägarnas pengar, var 2008 osannolika 56 procent. Det är till exempel en tre gånger så hög avkastning som de vinstrika svenska bankerna har."
En del av de stora vårdkoncerner som tagit över offentlig vård säger sig återinvestera allt överskott tillbaka i verksamheten.
Det har ju även tidigare varit en vanlig lösning i Sverige, där stiftelser av olika slag stått för en god vård. Men i det här fallet är det en sanning med modifikation. För hela affärsidén med riskkapitalbolagen är att kunna ta ut en stor vinst när de bolag man driver sedan säljs. Och de gör ingen skillnad på om varan är vård eller något annat.
Skatteparadis


Det är den rågången Socialdemokraterna måste hålla sig till.
Till råga på allt har flera av dessa bolag sitt säte i skatteparadis, allt för att slippa skatta i det Sverige vars skattebetalare genererar de vinster som skapas.
Det är paradoxalt att Sverige i ett läge där skatteparadisen äntligen sätts under press, nyligen tvingades Schweiz att släppa namnen på tusentals amerikanska skattesmitare, så släpper Sverige förmögenhetsskatten. Samtidigt låter man företag med säte på kanalöarna och Luxemburg göra enorma vinster på vård utan egentligt risktagande.

Stafettläkare
Sen finns det förstås en gråzon. Om man som i Mora, om man får tro DN:s liberala ledarsida, inte får tag på annat än stafettläkare till BB, och istället hoppas få dit läkare via en privatisering av BB, så kanske man får acceptera det. Fast nog är det rimligare att se till att det utbildas fler läkare. Det borde gå att lösa i ett läge där elever med toppbetyg i alla ämnen ändå lottas in på utbildningarna.
Svar i telefon
Och även om privata vårdcentraler visat goda idéer som att vara bättre på telefonsvarande och friskolor hittat på att erbjuda restaurangbesök i stället för de gamla skolköken, så är det nog billigare att uppmuntra nya idéer i offentlig regi än att göda vårdkoncerner i skatteparadis med våra skattepengar.    

 

I lördagens tidning påstod jag att vårdföretaget Carema hade en vinst i förhållande till omsättningen på 56 procent. Det byggde på en slarvig läsning av en artikel i torsdagens DN Ekonomi.
Det DN skriver är: "Förra året gjorde Carema en vinst efter finansnetto på drygt 300 miljoner kronor. Avkastningen på eget kapital, det vill säga hur mycket företaget tjänade på aktieägarnas pengar, var 2008 osannolika 56 procent. Det är till exempel en tre gånger så hög avkastning som de vinstrika svenska bankerna har." Carema meddelar att vinsten i förhållande till omsättningen var normala 6,8 procent. Jag beklagar misstaget.

Mer läsning

Annons