Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården, marknaden och profiten

/

Efter årsskiftet införs en av mandatperiodens stora men långt ifrån mest efterlängtade reformer. Det är således inte landstingen som har initierat förändringen, den kommer från regeringen.

Annons

Så mycket var den rösten på landstingets socialdemokrater värd ...

Man kan ju fundera varför vi ska ha val till landstinget om majoritetens vilja ändå inte får genomslag. Onsdagens landstingsfullmäktige var därför en besynnerlig historia. Efter en två timmar lång ideologisk debatt röstades det nya vårdsvalssystemet igenom – trots den rödgröna majoritetens motstånd. Socialdemokraternas Harriet Jorderud: ”Det här beslutet är svårare att fatta än andra för det strider mot den ideologi som jag representerar”. Spelar ingen roll ser du, efter årsskiftet ska landstingsmajoriteten administrera ett system som de inte tror på och som de gladeligen river upp vid ett regeringsskifte. Besynnerligt var ordet.

Med vårdvalssystemet och den fria etableringsrätten utmanas en av sjukvårdens viktigaste principer, nämligen tanken att vård ska ges efter behov och inte efter marknadens idé om efterfrågan. Enligt den första principen är det politikernas ansvar att avgöra var en hälsocentral ska ligga. Enligt den andra principen är det upp till marknaden att bestämma dess placering. Skillnaden borde vara uppenbar. En privat vårdgivare som vill tjäna pengar – och det vill ju de flesta företagare – väljer att etablera sig i ett område med en talrik och lättbehandlad kundkrets framför en glest befolkad avkrok i inlandet.

Den jämtländska varianten på vårdvalet är förvisso modifierad för att ta hänsyn till socioekonomiska faktorer och premiera etablering i landsbygd, men räcker det för att balansera marknadens regim?

”Alliansens vårdpolitik bygger främst på att vi i vårt län ska ha en hälso- och sjukvård som är likvärdig med landet i övrigt”, förklarade moderaten Staffan Granström på onsdagens landstingsfullmäktige. Likvärdig med övrig landet? Till att börja med borde kanske Staffan Granström fundera hur vi får en likvärdig vård mellan Östersund och övriga länet.

Här finns redan oacceptabla skillnader mellan centrum och periferin och med vårdvalet riskerar klyftan att öka ytterligare. För vad händer med primärvården i glesbygden när de resursstarka packar in sig själva och sin vårdpeng i bilen och kör till en bättre bemannad hälsocentral? Kvar blir de svaga, de gamla och sjuka – de som helt enkelt inte kan välja bort den där sönderstressade stafettläkaren.

Att överlåta länets vårdutmaning, med många äldre och långa avstånd, till marknaden är dumt och riskerar i värsta fall att urholka hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf: vård på lika villkor för hela befolkningen. Vi är nämligen inte (vård)kunder på lika villkor.

Mer läsning

Annons