Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårda hela samhällskroppen

/

Annons

Strax efter klockan elva i går kom TT-flashen: regeringen lovar ut 50 miljarder i stödpengar till bankerna. Åtgärdsprogrammet skulle i teorin kunna innebära att staten blir minoritetsägare i några av våra största banker. Ja, insatsen räcker faktiskt till att ta över både Swedbank och SEB.

Paketets effekter på verkligheten är dock för tidigt att sia om.

Tvärniten i utlåningssystemet är motivet bakom regeringens beslut. Inom hela näringslivet, men särskilt bland småföretagen, råder en stor efterfrågan på krediter. Stoppet i utlåningen har haft en lamslående effekt på Företagssverige: underleverantörer får inte sina pengar, företag kan inte utveckla sin produktion, planerade satsningar måste frysas. Det är således naturligt att regeringen försöker sätta fart på banksektorn.

Men några applåder borde det inte bli tal om. I dessa allvarliga tider är det självklart att staten spelar en mer aktiv roll. Snarast finns det anledning att fråga varför det dröjde så länge.

Hade regeringen lanserat det här programmet tidigare och agerat mer resolut mot bankerna hade situationen för många företagare kanske inte behövt bli lika allvarlig. Men detta är tyvärr ett återkommande drag i allt som regeringen företar sig: senfärdigheten.

I dag borde Anders Borg presentera nästa krispaket. Ett krispaket utformat för att mildra lågkonjunkturens effekter ute i kommunerna och landstingen.

Om finanssektorn utgör det centrala blodomloppet i ekonomin är kommunerna och landstingen armarna och benen. Här finns välfärden och jobben. Redan nu väntar flera tuffa sparbeting den offentliga sektorn. För att undvika den Stora varselvågen behövs offensiva stödåtgärder.

Regeringen måste förstå att vårda hela samhällskroppen! KO

Mer läsning

Annons