Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var det värt det, Olofsson?

/

Annons

Ge mig tio år och jag lovar 2 000 nya vindkraftverk. Besked i går från Maud Olofsson.

Att regeringen bygger ut den förnyelsebara elproduktionen är egentligen inte så mycket att yvas över. Utvecklingen är nödvändig och politiskt är vindkraft ett riskfritt område.

Förutom en del lokala motståndsfickor råder en bred samsyn kring behovet av att utöka den gröna elproduktionen. Att Maud Olofsson får äran att presentera regeringens vindkraftsplaner är således ingen slump. Centerpartiet kämpar förtvivlat med att restaurera sin gröna profil efter förra årets stora debacle, borgerlighetens energiuppgörelse.

Beslutet att öppna för ny kärnkraft skickade chockvågor genom det gamla landsbygdspartiet, ja, ändå upp i riksdagsgruppen. Åtminstone två ledamöter fronderar mot partiledningen och säger bestämt nej till uppgörelsen som i slutet av mars slutgiltigt ska avgöras i riksdagens kammare (säger ytterligare två borgerliga nej faller förslaget). En av motståndarna, Solveig Ternström, har deklarerat att hon inte ens ”under en pistolmynning” skulle byta ståndpunkt. Vad är 2 000 vindkraft mot en pistolmynning?

Nej, Maud Olofsson har fullständigt underskattat de krafter hon satte igång med energiuppgörelsen. För allmänborgerliga väljare som uppfattat Centern som den sista garanten mot en utbyggnad av kärnkraft är besvikelsen stor, vilket också återspeglar sig i väljarsympatierna.

Samtidigt som Maud Olofsson i går utlovade nya vindkraftverk publicerade Aftonbladet en opinionsmätning som visade att Centern ligger under riksdagsspärren. ”Vi kommer mycket tydligare visa att vi är alliansens gröna röst”, kommenterade partisekreterare Anders Flanking ödessiffrorna.

Tror verkligen C-ledningen att några vindsnurror räcker för att beveka det interna kärnkraftsmotståndet? Vindkraft är ju inget exklusivt för Centerpartiet utan en del av det politiska smörgåsbordet.

Vad som skulle bli Centerns paradgren i valet, den gröna omställningen, har nu i stället utvecklats till en ren överlevnadsfråga. De där 2 000 vindsnurrorna, belöningen för Maud Olofssons övergivna kärnkraftsmotstånd, kom med ett högt pris: ett väljarstöd på 3,9 procent. I dag, med 200 dagar kvar till valet, undrar man: Var det verkligen värt det?

Mer läsning

Annons