Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är alternativet?

I torsdags presenterade DN nyheten att en förskolechef som tagit över fyra förskolor i en Stockholmsförort på ett enda år tagit ut över tre miljoner i vinst utöver ett högt styrelsearvode och en hög lön.

Annons

Det var resultatet av en så kallad avknoppning som de borgerliga i huvudstaden drivit igenom. Detta händer alltså i det Stockholm där Socialdemokraterna är så pressade i opinionen att möjligheten till att vinna nästa val i hela riket ställs på spel.

I det läget får Veronica Palm, ordförande för Stockholms socialdemokrater chansen att i över fem minuter debattera saken i SVT:s Aktuellt med den moderata riksdagsledamoten Mats Gerdau. Att Palm misslyckades är en underdrift. I första hand var det nog inte ett personligt tillkortakommande. Men oförmågan att säga det självklara – den vinst som genereras ska återföras till förskolorna – gör att hon framstår som minst lika svarslös som moderaten. Eller mer. För han försvarade vinsten även om han i detta fall ansåg att den var för stor.

Om inte Socialdemokraterna på höstens kongress sätter ner foten och slår fast principen att vinst i företag i vård, skola och omsorgssektorerna ska återgå till verksamheterna så kommer många att slutligt tappa tron på Socialdemokraterna. För att byta regering måste medborgarna se att det finns ett alternativ till den moderata politiken.

Mer läsning

Annons