Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väljaropinionen är notoriskt opålitlig

/
  • Väljarna är notoriskt otrogna –  i alla fall i förhållande till sina politiker. Men de rödgröna har goda möjligheter att nå egen majoritet vid valet i september.   FOTO: Scanpix

Jag har under året fått en del kritik från borgerligt håll för att jag för snart två år sedan skrev att de rödgröna knappast kunde förlora valet.

Annons

Sossarna vill förstås inte heller ta ut några segrar i förskott. Men sådana var opinionssiffrorna då. I februari 2008 ledde de rödgröna med 19,4 procentenheter. När opinionssiffrorna åter går i den riktningen, gårdagens notering var en rödgrön ledning med 11,4, är det lättare att erkänna att kritiken mot mig faktiskt varit befogad.

De borgerliga kan fortfarande vinna valet även om det är mindre sannolikt. Så notoriskt osäkra är uppenbarligen dagens väljare. Sant är också att så många olika opinionsinstitut ställer till en del förvirring med olika frågor och misstänker jag olika kvalitet. Men som helhet ska de inte avfärdas.

Sålunda visar gårdagens Sifo god överensstämmelse med förra veckans stora mätning från SCB. Det är bara det att tendensen är ännu tydligare. Men så omfattar Sifos mätperiod också helt när regeringens schabbel med sjukförsäkringen uppmärksammats.

För två år sedan kommenterade Sifo att många Socialdemokrater tagit sig upp ur soffan genom att åter förorda sossarna. Där är vi inte tillbaka än. 36 procent nu, ska jämföras med hela 45 procent då. I stället har miljöpartiet gått fram till rekordsiffror som inte setts sen 1995 då EU-medlemskapet var nytt och miljöpartiet fortfarande var en ledande kraft mot EU.

De borgerliga borde vara väl så oroade av att man åter närmar sig 40-procentsnivån. För två år sen var man under i två mätningar, i februari så lågt som 38,2 procent. Nu ligger man på 40,8 med en skarp nedgång för främst moderaterna, som dock ligger fem procent över nivån i januari 2008. Till det ska läggas att kristdemokraterna ligger under fyraprocentsspärren, något som gör borgerlighetens väg till valvinst ännu svårare.

Detta underlättas inte heller av att partier utanför riksdagen nu får mer röster. I februari 2008 fick Sverigedemokraterna 2,9 procent och totalt fick övriga partier 3,2. I dag har Sverigedemokraterna 5,1 procent och övriga 2,0 procent.

I SCB:s mätning ser vi att ungefär tvåtredjedelar av SD:s nya väljare kommer från Moderaterna medan en tredjedel kommer från sossarna. Också det slår hårdare mot de borgerliga.

Men här väntar åtminstone jag mig att SD:s siffror kommer att sjunka inför valet. Det lär bli fallet om de rödgröna vågar visa att man står för ett välfärdsalternativ som skiljer sig från de borgerligas. All kraft måste sättas in på egen majoritet för de rödgröna så vi slipper kaos efter valet. Trots att väljarna är notoriskt otrogna bör det kunna gå.

Mer läsning

Annons