Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj rätt kris att lära av

/

Annons
Det är vanligt i både politik och ekonomi att dra lärdom av historien. Det är både klokt och riktigt. Men man måste passa sig för att dra slutsatsen att nästa kris alltid liknar den föregående och kräver samma lösningar. Dagens kris är exceptionell.
Från borgerligt håll talar man nu ofta om 70-talskrisen, då hög inflation, dålig tillväxt och ökad global konkurrens gav påföljande strukturproblem. Svenska regeringar av olika kulörer försökte först överbrygga krisen och sen rädda sargade industribranscher. Ett tiotal miljarder satsades på de svenska varven som sen ändå fick läggas ner.
Vilken slutsats ska då dras av detta? Det är alltid fel att stödja krisbranscher, säger de borgerliga i Sverige med centerns Maud Olofsson som direkt ansvarig i regeringen.
Men om då krisen har helt andra orsaker än då, är det ändå principiellt fel av en regering att göra något? Ja, du ska inte riskera svenskarnas skattepengar säger Olofsson. Men om inget görs riskeras ju å andra sidan enorma värden för samma skattebetalare. Är det ändå rätt att inte ens undersöka vad som kan göras för svensk fordonsindustri? Ja, är svaret från den ideologiskt förblindade Olofsson.
Minns varvskrisen, säger hon liksom de flesta svenska borgerliga. Fransk, tysk och amerikansk borgerlighet drar dock en helt annan slutsats. Hur kommer det sig?
Är de mindre renläriga? Tja, speciellt Olofssons center har dragit långt i extremliberal riktning. Men huvudskillnaden är nog att de flesta, till skillnad från svensk borgerlighet, insett att det som nu hotar bilindustrin är en finanskris som bilindustrin inte skapat och som bilindustrin inte kan lösa själv.
Redan den osäkerhet en försäljning av Volvo och Saab skapar föder nya problem att lägga till de senaste usla försäljningssiffrorna i både Europa och USA.
Regeringen måste inse att finanskrisen har helt andra orsaker än 70-talets varvskris. I värsta fall är det en ny internationell 30-talskris vi har framför oss.

Mer läsning

Annons