Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj folktalaren Håkan Juholt

Annons

Det hände sig så där en månad före valet att Håkan Juholt kom upp för valupptakt i den egentliga valrörelsen. Samma morgon kom en Sifomätning med förfärande siffror för sossarna. I det läget gick det fortfarande att ha fromma förhoppningar om att opinionsmätningarna hade fel. Men oron infann sig på riktigt.

I det läget gjorde Juholt en storstilad insats. Han talade som en riktig sosse om hur den växande barnfattigdomen var omöjlig att acceptera. Än värre blir det i ett läge där den finns när en miljardär fått en skattesänkning på 46 miljoner – som han inte märkt för att han inte behövde den.

Juholt talade om utförsäkringar i sjukförsäkring och a-kassa. Han varnade för vad som kommer i ett samhälle där alla tänker på sig själv. Varför ska jag betala för din sjuka unge, som en amerikan sa på svensk teve när sjukvårdsreformen diskuterades som bäst i USA.

Juholt talade om att vi behöver ett samhälle som klarar både regn och solsken. Välfärden ska tåla både goda och dåliga tider, och den som står i solen ska hålla ett paraply för den som står i regnet. Vi kallar det socialdemokrati.

Det var inte första gången jag hörde Juholt. Han är en effektiv folktalare inför de sina. Och han bör utan vidare kunna matcha de borgerligas tyngsta företrädare. Han sitter i riksdagen och har gjort sig känd för ett mångårigt arbete i Försvarsutskottet. Han har varit biträdande partisekreterare  en period och han är uppenbarligen alltmer aktuell som kandidat för att bli partiledare för Socialdemokraterna.

Jag ser smålänningen och tidigare journalisten Håkan Juholt från Oskarshamn som en god representant för Socialdemokraterna. Han borde kunna bli ett samlande namn internt samtidigt som han kan bli ett populärt namn bland de väljare som till sist avgör om det socialdemokratiska välfärdsbygget ska bestå eller raseras. Så blir det om de borgerliga sitter ännu en period.

Mer läsning

Annons