Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärdens kärna hotas

/

Annons

Först slog krisen till mot näringslivet och nu börjar den även att hota kärnan i vår välfärd. Runt om i landet förbereder kommunpolitiker kraftiga besparings- paket. I exempelvis Östersund ska 350 miljoner kronor sparas över de kommande tre åren. Inför 2010 kommer Bräcke att tvingas till kostnadsminskningar på drygt 17 miljoner.

Nu är det den offentliga sektorns tur att knuffas till slakthuset. I en färsk rapport visar Lärarnas riksförbund på allvaret i situationen. Över 1 000 lärare i en tredjedel av landets kommuner har hittills varslats i krisens spår och fler är att vänta! Norra Sverige är bland de hårdast drabbade medan Malmö och Stockholm klarat sig lindrigast. Vi lever verkligen i skilda världar. I storstadsregionerna slippar man utflyttningsproblematiken; förra året växte alla utom tre Skånekommuner befolkningsmässigt och Stockholms län stod för 43 procent av Sveriges totala folkökning. Kristiderna förstärker klyftan mellan stad och landsbygd.

Ska skolan tvingas uppleva en repris av 90-talets krisår? Hur motiverar regeringen att elever i små inlandskommuner ska behöva packas ihop i större klasser och få sämre tillgång till specialistlärare? Vad betyder egentligen skolminister Jan Björklunds storslagna utfästelser om ett tydligare kunskapsfokus i dessa tider?

Nu är det redan för sent, men en framsynt regering skulle givetvis ha agerat proaktivt för att mota Olle vid grind. Nu får vi istället invänta åtgärder som förhoppningsvis kan minska skadeverkningarna.

Av tidigare erfarenhet vet vi att priset för att låta skolan dräneras på kompetent personal skulle bli mycket dyrköpt. Vi vet hur färre lärare och större klasser påverkar inlärningsprocessen.

Behovet av ett politiskt uppvaknande är urakut. Men regeringens svar till hårt ansatta kommuner är samma budskap som tidigare förmedlats till närings-livet – ni får klara er själva!

Mer läsning

Annons