Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärden kretsar kring människorna

Annons

Socialdemokraternas oppositionsråd i Stockholm Carin Jämtin har fått duktigt med kritik efter sitt utspel att begränsa vinstuttagen för privata välfärdsaktörer. Vi är förvisso många som också har applåderat förslaget, men den mediala högerdominansen är som en trögflytande sörja, nästan omöjlig att simma igenom.

Välfärden är, som Jämtin påpekar i ett debattsvar, inte en vara vilken som helst. Att en friskola går med vinst är inte nödvändigtvis ett kvitto på att undervisningen är bra. ”I kommunala grundskolor ligger riksgenomsnittet på 8,5 lärare per hundra elever. I friskolorna är den 7,7 per hundra elever. Dessutom är andelen behöriga lärare betydligt lägre i friskolorna”. (DN debatt, 7/8). Detta visar det unika med välfärden: den kretsar kring människor! Kompetenta människor, kanske bör tilläggas. Genom att minska antalet huvuden i friskolan och sänka kompetenskraven minskar man kostnaderna. En friskola som vill spara för att sedan tjäna pengar har inte så mycket annat att välja på förutom att hålla nere lärartätheten. Alla skolor behöver ju liksom fyra väggar och ett tak över huvudet.

Den högljudda klagokören till trots, jag tror att de flesta medborgare sympatiserar med tanken att välfärden ska styras efter behov och inte budgeterade vinstmarginaler. Svensken har i allmänhet inga problem att betala hög skatt, det har undersökningar visat, men en förutsättning är att pengarna går till avsett ändamål.

Ett år kvar och manegen är krattad för en ideologisk valrörelse. KO

Mer läsning

Annons