Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärden dräneras

/

Annons

Att privata välfärdsentreprenörer låter skattepengar bli miljonvinster är inte bara provocerande, det är ett resursslöseri som blir extra tydligt med den ekonomiska krisen. Det finns ingen naturlag som säger att privata bolag är bättre skaffade att sköta ett äldreboende eller en skola. Jo, menar förespråkarna, det finns ett ekonomiskt incitament för att bedriva en rationell och kostnadseffektiv verksamhet eftersom det kan ge avkastning. Men vinst är inte nödvändigtvis detsamma som hög kvalitet, vinst kan ju lika gärna vara ett utslag av till exempel personalminskningar.

En elev kan läsa en sommarkurs i matematik under tre-fyra veckor och få ett fint betyg, trots att samma kurs i offentlig regi, på gymnasiet eller komvux, spänner över en hel termin. Friskolan som får betalt per elev tjänar på en hög genomströmning av elever, ty det gynnar omsättningen, men det är knappast bra för eleven som hoppades kunna lära sig matematik.

Välfärdsbygget är långt ifrån perfekt och just därför är det så provocerande att hundratals skattemiljoner varje år går rakt in på privata kapitalisternas bankkonton. Detta är inget annat än bortkastad välfärd!

Skattepengar ska – ner till sista kronan – användas för avsett ändamål, nämligen ge gamla den omvårdnad de förtjänar och hjälpa ungdomar nå gymnasiebehörighet. Hur många fler högstadieelever hade klarat kunskapskraven för gymnasiet om miljonerna som hamnade i riskkapitalisternas fickor istället gått till undervisning? Frågan ställdes i går av Carin Jämtin (S), oppositionsborgarråd i Stockholm.

”Skattepengar måste alltid användas till det som de är avsedda för, det vill säga välfärd. Detta ser jag som en av politikens viktigaste uppgifter: att förvalta våra gemensamma resurser till allas bästa. Dit hör inte vinstutdelning till riskkapitalister och företagsägare. Vinster som kan göras ska i stället användas till att finansiera höjd kvalitet, såsom bättre mat för äldre eller utökad stödundervisning i skolan, eller på annat sätt komma skattebetalarna till godo”, skriver Jämtin i en utmärkt debattartikel (DN).

Jämtin förnyar det gamla kravet att vinstmöjligheterna måste begränsas inom den privatdrivna välfärden. För socialdemokratin handlar den här frågan inte bara om att skapa en konfliktyta mot borgerligheten utan om att försvara sitt existensberättigande. Höga skatter är omöjligt att försvara om de inte också genererar goda resultat. Höga skatter är bara solidariska om det kommer de mest behövande till gagn. Dit räknas inte riskkapitalister i utbildningsbranschen.

Mer läsning

Annons