Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärd – en kvinnofråga

/
  • Socialfärsäkringsminister Ulf Kristersson visar en total okänslighet inför alla sjuka som utförsäkrats.   Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Annons

8 mars. Kvinnodag. Många kommer att kräva förbättringar. Ständigt på tapeten är den dåliga kvinnliga representationen i bolagens styrelser. Självklart är det ett problem. Också kvinnor har rätt att bedömas som människor och inte som kvinnor. Detsamma gäller när det handlar om löner. Löneskillnader som bara bottnar i kön kan inte accepteras. Än värre blir det när hela branscher får stå tillbaka lönemässigt

Men det finns fler och ännu större problem. Ett är att kvinnor slits ut i jobben minst på samma sätt som män. Erkänt tunga jobb i industrin finns kvar, men de har i många fall också ersatts av automatisering och maskinell hjälp. Dessutom har männen tillgång till fack som är vana att agera på det området.

Sånt är lite svårare att genomföra på typiskt kvinnliga områden. Visst finns det lyftar i vården. Men många gånger är det en svår avvägning mellan att skydda både patienter och personal. En färsk undersökning från Lunds universitet, visar att kassapersonal i livsmedelsbutiker slits hårt om de får jobba för långa skift i kassorna. Mer än 80 procent av tiden i kassan ger skador fullt jämförbara med tungt industriarbete enligt forskarna som rekommenderar arbetsrotation för att undvika skador. Det finns uppenbarligen anledning att använda de självscanningssystem som nu införs på många håll.

Trots detta är det svårt att få skador godkända som arbetsskador eftersom Försäkringskassan klassar arbetet som ”lätt och rörligt”. Nu gäller det i stort också. Det första de borgerliga gjorde när de tog över makten 2006 var ju att rusta ner Arbetarskyddet för att få råd att sänka skatter. Det får konsekvenser.

Ett annat akut problem för Sveriges kvinnor är de borgerligas raserande av socialförsäkringarna. Som efterträdare till den sparkade moderata ministern Cristina Husmark Pehrsson har vi nu fått en minst lika okänslig Moderat socialförsäkringsminister i Ulf Kristersson, som framträdde i SVT:s Agenda på söndag kvällen.

Han fortsätter det moderata tungomålstalandet om att den raserade sjukförsäkringen löst problem. Inte för de sjuka i alla fall. De som nu återförsäkras har i många fall tvingats att skuldsätta sig innan problemet löser. Det här gäller förstås både män och kvinnor. Aftonbladet berättade i går om en cancersjuk kock som nekas försäkring. Men ministern hänvisar i stället till att många inte har arbetslöshetsförsäkring heller. Så raserandet av den försäkringen får motivera raserandet av sjukförsäkringen.

De små borgerliga partierna öppnar nu munnen. Men inget händer och många drabbas hårt. Kristersson visar en fullständig okänslighet när han väntar minst ett halvår efter valet med att göra någonting alls.  Hans motivering till det är rena hånet. Han säger att det här är för viktigt för att hasta över. Det säger han som representant för samma regering som utan att lyssna på några remissinstanser drev igenom försämringarna varav ingen löst problemen för de utförsäkrade.

Nu reagerar också kyrkorna. Diakoner i Svenska kyrkan säger ifrån och Sveriges Kristna råd diskuterar ett påskupprop till förmån för alla utförsäkrade. Det är rätt. Välfärden måste återupprättas så att den åter når alla.

Mer läsning

Annons