Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vakuumförpackad sjukvård

/

Annons

Socialstyrelsen har inte upptäckt några brister i vården av det svårt sjuka spädbarn som avled på Astrid Lindgrens barnsjukhus förra hösten. I mars greps en läkare misstänkt för att medvetet ha injicerat flickan med en dödlig dos lugnande och narkosmedel. Nu är det inte Socialstyrelsens uppgift att avgöra det juridiska ansvarsförhållandet, det blir eventuellt en fråga för domstolen. Åklagaren i målet verkar dock inte nöjd med Socialstyrelsens slutsatser; han anser det inte vara klarlagt hur det kom sig att spädbarnet hade så hög dos av lugnande medel i sig när hon dog.

Som lekman är det svårt att förstå att det kan vara skillnad i uppfattning mellan vad en åklagare och Socialstyrelsen anser vara god vård. Det blir ju helt schizofrent om den myndighet som har till uppgift att bestämma riktlinjerna för vården gör en tolkning medan rättsväsendet gör en annan. Vem ska man då lyssna på?

Nu vet vi inte om åklagaren väljer att väcka åtal eller om förundersökningen mot läkaren läggs ner. I väntan på klara besked får sjukvården stanna i vakuumförpackningen. Av vad som framkommit från andra läkare, skrajsna att stämplas som mördare, är det knappast en optimal ordning ur ett patientperspektiv.

Nej, den här frågan kunde ha skötts betydligt snyggare. Man skulle till exempel ha kunnat tillsätta en utredning för att utröna eventuella skillnader mellan juridisk och medicinsk praxis och därefter upprätta nya riktlinjer. Nu började man från andra hållet och det känns som att lotten fick avgöra vilken läkare polisen skulle gripa. Intensivvård i livets slutskede förekommer varje dag. KO

Mer läsning

Annons