Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaktmästare i kostym

/

Annons

Under sex tisdagar har jag följt SVT-programmet Diplomaterna. Det var en intressant serie som gav en del oväntade inblickar i utrikesdepartementets verksamhet. Intressant därför att det visade på det omfattande arbete som sker bakom storpolitikens kulisser. Oväntat därför att det nyanserade den mytomspunna bilden av diplomatjobbet. Sveriges representanter i världen gör så mycket mer än smuttar på cocktails och frotterar sig på partyn. En hel del tid ägnas faktiskt åt ganska handfasta sysslor, typ planera program, hantera visumansökningar, välkomna utländska potentater, förvissa sig om att statssekreterarens hotellrum uppfyller en acceptabel standard.

Diplomatin är som en påfågelsdans, det gäller att få motparten att känna sig speciell. Men vad händer när det blir fel? Man kan ju fundera över hur många förhandlingar som har strandat, statsbesök som slutat i fiasko och affärskontrakt som åkt i papperskorgen på grund av olika diplomatiska mankemang. Petitesser, helt enkelt.

Det ligger på diplomaternas bord att se till att handels-ministern från det viktiga importlandet får en behaglig vistelse, att mottagandet på Arlanda håller en fin inramning och att mat och annan service håller rätt nivå.

Bilden av den högburna diplomaten i snyggt skuren kostym kommer faktiskt lite på skam, i verkligheten påminner diplomatjobbet mer om ... vaktmästarens. En vaktmästare med många högskolepoäng, är väl bäst att tillägga.

Mer läsning

Annons