Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädra ut Olle Nords ande

/

Annons

Är det i dag det ska komma, ett avgörande om Bergs skolstruktur? Skolfrågan har kommit att dominera den politiska debatten i Berg så till den grad att man nästan glömt bort att kommunen består av mer än byskolor. Som äldreomsorg till exempel. Inom vården och omsorgen uppgår sparbetinget till 14 miljoner för innevarande år; totalt ska kommunen minska sina kostnader med 28 miljoner under 2010.

Bergs kommun är därvidlag en spegelbild av den allmänna utvecklingen i Glesbygdssverige: arbetstillfällen försvinner, nu senast ACB Laminat och Husqvarnafabriken i Tandsbyn, skattebasen krymper och återväxten är svag. Berg befinner sig i ett läge där kommunens kostnader inte står i proportion till förutsättningarna i befolkningsunderlaget. Då måste man som politiker agera.

En nedläggning av Rätans högstadieskola skulle betyda längre avstånd till skolan för de elever som skulle behöva pendla till Svenstavik. Det är den omedelbara och tråkiga konsekvensen. Ja, tråkigt är det, inte tu tal om den saken. En skola är inte bara ett hus utan symboliserar framtiden och utvecklingskraften i bygden.

Men vad är alternativet? När är botten nådd? I dag studerar drygt 30 elever vid Rätans högstadium – utslaget över tre årskurser! Hur mycket mindre kan det bli?‑En titt i prognoserna för kommande år visar att elevantalet kommer att fortsätta minska. Man kan säkert blunda för den här utvecklingen något år till, men till slut når man en punkt där kvaliteten i undervisningen måste ifrågasättas.

Hur upprätthåller man en god studiemiljö och rätt lärarkompetens (till ett acceptabelt pris) när det inte finns tillräckligt med elever i respektive årskull?

Det är valår, kanske väljer därför politikerna att skjuta på frågan om Rätans framtid ytterligare en tid, trots att det är en feg och i längden ohållbar lösning.

Nej, tiden är inne för att öppna dörrarna i kommunhuset i Svenstavik och en gång för alla vädra ut Olle Nords ande ur lokalerna!

Mer läsning

Annons