Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vadå lågkonjunktur?

Annons

Plötsligt hänger jobbet löst, bolånet åker berg- och dalbana och en värdet på pensionsfonden rinner sakta ut i slasken. Tidigare var det privatekonomiska läget i sämsta fall under kontroll, i bästa fall fanns det utrymme för lite vardagslyx, kanske till och med någon chanstagning på börsen.

Lågkonjunkturer av den typ vi nu upplever är kärva och osäkra tider för medelklassen. Men hur är läget på ömse sidor av mitten, på toppen respektive botten? ”För att drabbas av lågkonjunkturen måste man ha ett jobb, och det har inte jag. Ingen av mina vänner har fått sparken, så jag känner mig inte drabbad alls”.

Gissningslek, vem har sagt detta, en hemlös 53-åring med långt risigt skägg eller en 23-åring med bakåtkammat hår och pilotglasögon? Svaret är inte det mest intressanta utan det faktum att lågkonjunkturer faktiskt inte behöver vara mer dramatiska än årstidernas växlingar. I vissa kretsar förblir sakernas tillstånd oförändrade oavsett nedskärningar, bankgarantier och fallande BNP: i Visby flödar champagnen och på härbärget är platserna begränsade så kom i tid.

uppgiftslämnaren ovan är en 23-åring vars ”arbetslöshet” framstår som ganska självvald. Kanske är det ett sätt att förlänga semestern. För hur kul är det att knega när man kan smutta rosévin under den gotländska solen?

Mer läsning

Annons