Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vill de poströdgröna Socialdemokraterna stå för?

/

Sen i går står det klart att de rödgrönas trepartisamarbete på riksnivå ”tar en paus”, som Mona Sahlin uttrycker det.

Annons

De tre partierna kommer trots det att fortsätta att träffas varje vecka och ”fortsätta att ha gemensamma utgångspunkter och insatser i riksdagen”. Vad nu det betyder?

Utgå ifrån att pausen betyder att samarbetet blir begränsat de närmaste åren, så länge inget nyval finns i sikte. I Miljöpartiet finns en besvikelse över att samarbetet inte ledde till maktskifte. Här finns en tro att man kan nå fler väljare genom att inte vara bundet till ett block. Det är som jag ser det högst obevisat.

Jag vet i dag inte om embryot till (den tillfälliga) brytningen kommer från Miljöpartiet eller från Sossarna. Kanske kommer det från båda håll, eller också garderar sig sossarna genom att låtsas som om man vill samma sak. Jag gissar på det senaste. För det rödgröna samarbetet är om något Mona Sahlins baby. I historiebeskrivningen inför valet, inte minst i Sahlins egen valbok, Möjligheternas land, har det ju ivrigt förnekats att Sahlin egentligen bara ville samarbeta med Miljöpartiet. Detta första utspel beskrivs som ett sätt att pressa Vänsterpartiet till att acceptera hennes grundvillkor.

I stället lanseras nu det mindre intensiva samarbetet som en chans för partierna att gå igenom sin egen politik. Det som verkligen oroar mig är den beskrivning som nu kommer från både Sahlin och Thomas Östros. Speciellt pekas skattepolitiken ut. Liksom en påstådd och icke konkretiserad avsaknad av jobbpolitik. Det låter nästan som om de borgerliga har en!

En skatt på förmögna, som oroar många som inte berörs, var ett misstag bara eftersom förslaget inte fanns klart. Att Sverige behöver en fastighetsskatt där mångmiljonvillor beskattas mer är heller inte fel. Men det borde gå att förklara att bara en procent av villaägarna berörs.

Sättet att vinna val är hur som helst inte att likna de borgerliga. Nu måste det redas ut vad de poströdgröna sossarna står för.

Mer läsning

Annons