Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska svenska folket ha SJ till?

/

Annons

Det är provocerande att staten plockar miljarder från SJ samtidigt som bolaget är i full färd med att försämra nattågtrafiken till Jämtland.

Men om SJ ska bli ett bolag som bedriver tågtrafik på olönsamma sträckor måste ägardirektiven ändras. Kravet på avkastning och vinstutdelning måste sänkas. Uppdraget måste bli att köra tåg där det behövs, inte enbart där det är lönsamt. Annars kommer SJ att fortsätta plocka russinen ur kakan, precis som deras konkurrenter gör.

Debatten om nattågtrafiken borde breddas till att handla om vad staten egentligen ska äga bolag för. Vad vill svenska folket? Är det samhällsnyttan som ska väga tyngst - eller är det vinsten? I dag finns det ingen tydlig politisk styrning av de statliga bolagen. Inga tydliga mål - annat än att leverera pengar till statskassan.

Konsekvenserna ser vi hela tiden. Trots att Vattenfall ska bidra till utvecklingen av hållbar energi har vinstjakten gjort dem till en av Europas största miljöbovar. För Telia Sonera är vinsten så viktig att de regelbundet går in i affärsuppgörelser med blodiga diktaturer.

Det skorrar falskt när borgerliga politiker nu beskyller regeringen för att dränera SJ på pengar, med tanke på att det var förra regeringen som slog fast de hårda vinst- och utdelningskraven på bolaget.

Men nuvarande regeringen får också trovärdighetsproblem om de inte agerar i frågan. För tre år sedan motionerade Socialdemokraterna i riksdagen om att tona ner det företagsekonomiska perspektivet och ge SJ ett tydligare samhällsnyttigt uppdrag. Miljöpartiet krävde att SJ:s vinst skulle återinvesteras i verksamheten och att ägardirektiven skulle innehålla mål om ökat resande och förbättrad punktlighet.

Nu sitter S och MP i regeringsställning. Det är kanske dags för en uppgörelse över blockgränsen om det politiska syftet med de statliga bolagen. Ska Vattenfall verka för en trygg och miljövänlig energiförsörjning? Ska SJ säkra tågtrafiken även till Norrland? Eller räcker det att de levererar pengar till statskassan?

Läs också: "Det är inte SJ:s fel att nattågen slutar gå till Jämtland"

Mer läsning

Annons